Nästa år ska det firas stort

Nästa år firas jubileum i Nyköping, Katrineholm och Torshälla. foto: Thinkstock Photos
Textstorlek:

Redan på Nyårsafton börjar Nyköping och Katrineholm att fira sina jubileum, medan Torshälla väntar till den officiella födelsedagen den 24 februari.
Katrineholm är bara barnet i sammanhanget, 100 år medan Nyköping och Torshälla firar 700 år.

Nyköping firar en omtalad och långdragen kungastrid som slutade i svält och elände.

Gästabudet har gått till historien som Sveriges mest berömda släktdrama då kung Birger efter ett hejdundrande gästabud fängslade sina bröder Erik och Valdemar och slängde dem i slottets fängelsehåla.

Just den dramatiken kommer att uppmärksammas med ett nytt manus till skådespelet Nyköpings Gästabud, vid Nyköpingshus.

Men under jubileumsåret 2017 kommer kommunen att fira, förhoppningsvis något mindre dramatiskt, när skridskobana på torget invigs, åpromenaden ljussätts och det blir festival i sommar.

På nyårsafton blir det invigning på nyårspromenaden, en del av projektet ”Sätt ljus på Nyköping”, med olika upplevelser längs vägen och konsert på borggården.

Det ska bli ett år med extra allt lovar kommunen. Första februari är det Midvinterfest, en hel dag med fokus på vinteraktiviteter. Andra helgen i februari är det teaterfestival med föreställningar för barn i alla åldrar.

På nyårsafton firar Katrineholm 100 år med stadsrättigheter. Även där blir det Nyårspromenad med eldshow och ett pampigt fyrverkeri, lovar kommunen i alla fall.

Den som är ung, mellan 13 och 25 år, och vill arrangera något jubileumslikt för att fira 100 år under 2017 kan söka pengar ur ”Snabba Stålar”. Under året kommer kommunen, föreningar och andra att arrangera olika event.

Till att börja med handlar det om allt från bildspel och ljusspel till konsert med bland andra hovsångerska Elin Rombo, uppväxt i Katrineholm.

Torshälla firar 700 år som stad och inviger sitt firande på stadens officiella födelsedag 24 februari.

Det finns ett dokument med stadsprivilegier bevarat som undertecknats det datumet 1317 av kung Birger Magnusson.

Därmed är Torshällas stadsprivilegier bland de äldsta bevarade i Sverige.

Även i Torshälla har man kunna söka pengar för att genomför olika projekt under jubileumsåret. 15 har fått bidrag till olika saker som en fotobok, en idrottvecka och pärlplattetavlor.

Under året ska också olika delar av stan lyftas fram. Holmberget planteringar ”Lilla Skansen” ska bli verklighet igen och vattenfallet har rustats inför 700-årsjubileet.

Husbergets spännande historia ska lyftas fram. Striderna runt den borg som stod där i slutet av 1200-talet ska berättas.

Borgen har eldhärjats och återuppbyggts vid ett par tillfällen.

Karina Frölund