Bonnafrukost ger idéer

Ovar Fischerström från Lantmännen, tidigare Strängnäs valskvarn, pratar spannmål med ett 20-tal lantbrukare från trakterna kring Eskilstuna och Torshälla. foto: Lena Magnergård
Textstorlek:

Att var lantbrukare kan var ensamt. En bondefrukost fyller därför många uppgifter. Utanför Eskilstuna har höstens ”bonnafrukostar” blivit succé och till påsk, när kylan inte håller ladan och växthuset i ett isgrepp, återupptas evenemanget igen.

Det var Ovar Fischerström från Strängnäs Valskvarn, eller mer korrekt Lantmännen, som avslutade en rad av ”Bonnafrukostar” på Mary´s Café i Åkerby utanför Eskilstuna.

Det var dags att tala om spannmålspriser och resultat av utsädet. Att priserna är låga var säkert ingen nyhet och kanske är det inte heller de braskande nyheterna som är syftet med dessa frukostar. I stället handlar det mer om idéutbyte och umgänge.

Initiativtagare är bland andra Ingvar Strengbohm. Han är själv lantbrukare och säger:

– Jag tror att det är viktigt att man försöker bryta isoleringen i vår yrkesgrupp. Det visar ju inte minst frukostarna här som alltid har varit väldigt välbesökta.

Programmen kan vara skiftande. Under hösten har man pratat solseller och traktorer med representanter för ledande varumärken.

– Företagen ligger faktiskt på och vill vara med. Både Sparbanken Rekarne och Länsförsäkringar har hört av sig och står på tur.

– Den höga trivselfaktorn gör det ju inte sämre, säger han och skrattar.

Han har dragit sig undan lite, för en påtår, tillsammans med centerpolitikern Arne Jonsson.

– Jag tycker också det är väldigt kul att man är på ett ställe som Mary´s café, säger Arne.

Hur menar du?

– Jo, den här platsen är ju som en våt dröm för oss landsbygdspolitiker. Långt ut på vischan har man etablerat ett ställe med café, mat och övernattning, som är lönsamt och som skapar arbetstillfällen. Det är ju fantastiskt i sig.

Men för dagen handlar det om lantbruket. Och bland annat låga spannmålspriser. Kanske kan Arne svara på om det över huvudtaget är lönsamt att bedriva jordbruk längre.

– Det är inte lätt, säger han med en suck. Men visst går det även om det oftast är kämpigt. Det gäller väl att vara extra smart. Leverera rätt produkt, rätt i tid och dessutom kunna ta hyggligt betalt. Men enkelt är det inte.

– Som så mycket annat handlar det också om storleksrationaliseringar. Det blir helt enkelt mer lönsamt att bedriva ett större jordbruk med längre inköpspriser på grund av större volymer.

De tjugotalet lantbrukare som samlats är klara med sin frukost. Morgonens föredragshållare Ovar Fischerström samlar ihop sina papper. Ute väntar den bistra verkligheten, som just idag är kyligare än på länge.

Lena Magnergård