Kreativt av vårt skräp

Textilkonstnär Johanna Törnqvist visar Kicki Tärnell hur gamla strumpbyxor kan bli moderiktiga igen. Foto: Karina Frölund
Textstorlek:

– Det började med mormors kassar av bortsprättade spetsar, knappar och presentband, berättade textilkonstnären Johanna Törnqvist vid lördagens workshop i ReTuna återvinningsgalleria i Eskilstuna.

Johanna Törnqvist från Gnesta gör haute couture av gamla chipspåsar och annat skräp. Med nogrann sömnadskonst, perfekt hantverk och kreativt tänkande har hennes kläder väckt uppmärksamhet och visats på utställningar i Stockholm, Göteborg och Malmö.

– Mormor växte upp under en tid då man samlade på allt och återanvände så mycket som möjlig, säger Johanna Törnqvist.

Deltagarna på lördagens workshop fick välja och vraka bland förpackningar, presentband, gamla t-shirts, nylonstrumpor och virkade dukar.

– Jag har jobbat hårt för att återvinna just virkade dukar. Det är små konstverk som kvinnor gjort som inte har något värde idag.

Genom att stärka dukarna kan hon klippa i dem och använda dem som fina detaljer i kläderna eller på smycken.

Överhuvutaget har hon tålmodigt provat sig fram bland kaffefilter, strumpbyxor och påsar för att hitta metoder för att kunna tillverka uppseendeväckande vackra kläder.

Maria Estemyr från Eskilstuna är med på workshopen för att hon gillar återbruk, både med tanke på miljön och på ekonomin.

Hon väljer bland grejerna på bordet och ser ut att ha fastnat för ett tygstycke med fransar, som hon vrider och vänder på.

– Jag är dessutom handarbetsintresserad. Jag sparar själv på olika material som jag funderar på att utveckla, säger hon.

Alexandra Karjel har redan fått tag i ett ganska hårt material som hon virkar av.

– Det ska bli en påshållare, avslöjar hon medan hon metodiskt virkar vidare.

Kicki Tärnell från Eskilstuna hör till de redan övertygade. Hon går på Folkhögsskolans recyklingskurs och tillverkar grejer varje vecka.

– Det kan vara armband av cykelslangar, tygklädda askar eller detaljer som förbättrar kläder. Min man är lite trött på min produktion nu, säger hon.

Vera Höglund såg Johanna Törnqvists klänningar där de stod utställda ReTunas galleria och övertalade sin mamma att stanna för att vara med på workshopen.

– Jag har sett kläder av chipspåsar förut, men aldrig någon som varit så fint gjord.

Vera brukar pyssla med sin pappa. Hon gillar att få tänka och skapa fritt.

– Jag gillar att skapa saker när vi får göra det i skolan. Det är skönt att få göra som man vill en stund, säger Vera Höglund.

Nästa helg, den 12 november, håller Johanna Törnqvist workshop för de mellan 13 och 23 år på Ungdomens hus i Eskilstuna.

Karina Frölund