Marknadshelg skapar julstämning

Julmarknaden skapar ofta stämning och lokala hantverkare erbjuder egentillverkade produkter. Foto: Arkivbil/Lena Magnergård
Textstorlek:

​Första advent är för många den stora julmarknadshelgen. För arrangörerna gäller att hålla balansen mellan julmys och köphets.

– Det är klart att det måste vara kommersiellt. Vi måste ju kunna leva på vårt arbete men det är viktigt att köphetsen inte tar över. På en julmarknad ska upplevelserna stå i centrum, säger Ulrika Beckman, som är projektledare för den kreativa julmarknaden i Stallarholmen.

Ulrika är andra generationens affärsinnehavare. Hon driver en klädaffär i Strängnäs men har också öppnat en ”weekendbutik” i Gula Industrihuset i Stallarholmen.

– Det fanns något där som tilltalar mig. En känsla av kreativitet och att vi som finns i Industrihuset tänker lite mer på samma sätt. Det handlar om att tillföra orten något och vi alla i huset samarbetar och har en stark gemenskap.

Ulrika är, trots att hon är nykomling i ”Gulan” som industrihuset kallas, lokal projektledare för årets julmarknad.

– Tanken är att den ska gå lite i Charles Dickens-temat. Det handlar om traditionell Christmas Carrol fast vi säger ”Julsaga”.

– Jag hoppas att vi kan slå an en ton av att besökarna inte bara är här för att köpa-köpa utan att det också ska ge en skön upplevelse.

Ulrika menar att vi idag matas med så många intryck att hon hoppas att årets julmarknad ska tillföra en extra dimension.

– På något sätt hoppas jag att vi kan söka oss tillbaka till vårt ursprung. Nu samlar vi hantverkare under en dag på en och samma plats och jag tror att det ger besökarna något unikt och verkligen äkta, säger Ulrika.

– Tanken är att sinnen ska få sitt. Mat, smak och känsla. En julmarknad får inte bara vara en hysterisk jakt på julpynt.

Lena Magnergård

 

Sörmlandsbygden har gjort ett svep genom länet och hittat både stora, små, traditionella men också lite annorlunda julmarknader.

Nävekvarns julmarknad – lördag

Traditionell julmarknad med hantverkare, försäljare, julstämning och juldofter. Hellmanska gårdens café serverar bakverk, smörgåsar, lätta rätter, kalla och varma drycker.

Julitas klassiska julmarknad – lördag

Julitas klassiska julmarknad genomförs i historisk miljö. Genuin lantliga atmosfär på marknadsplats mitt i Äsköping från 1800-talet där ett 30-tal säljare av kvalitetsprodukter finns på plats.

Stallarholmens kreativa
julmarknad – lördag

Kreativ marknad med lokala hantverkare av mat, slöjd, dryck och julpynt. Tomte och musik.

Trosa julmarknad – söndag

Traditionsenlig gammaldags marknad som anordnas av Trosa Turistcenter. Fokus på hemodlade gårdsprodukter, egentillverkad konsthantverk, bruksvaror, saft, sylt, sömnader och snickerier.

Ljus och värme
i Oxelösund – lördag

Julmarknad med kvalitetsknallar och lotterier på torget. Julsånger, besök av tomtemor och tomtefar. Ringlekar med Oxelö Gille. Godis till alla dansande barn samt barn som skriver sin önskelista hos tomten. På Koordinaten finns ljusstöpning, pyssel och julfika. Samtidigt pågår Julmys på Skärgårdsmuseet.

Julmarknad på Träffpunkten i Gnesta – lördag

Traditionell julmarknad bland godsaker och lokala hantverkare. Kaffe, bullar och lotteri.

Julmarknad i Rademachersmedjorna i Eskilstuna – lördag och söndag

Rademachersmedjorna är en historisk och vacker miljö med smedjor från 1600-talet. Här firas en gammaldags julmarknad med hantverk och mycket stämning utlovas. Eldkorgar tänds, museets julbord från 1850-talet står uppdukat, julpyssel erbjuds för barnen, och tomten kommer.