Rolla utan hormoner

Med få ingredienser kan man göra en deo som håller sig i ett par månader. Foto: Karina Frölund
Textstorlek:

​Hormonstörande och allergiframkallande ämnen låter inte roligt, men faktum är att de finns i många produkter som vi använder dagligen och som återfinns i våra badrumsskåp. Det vill Naturskyddsföreningen uppmärksamma under Miljövänliga veckan som pågår just nu.

Under årets vecka ligger fokus på hygienprodukter och går under parollen ”Fräsch på riktigt?”. Något som bland annat Naturskyddsföreningen i Flen uppmärksammar.

– Nu fokuserar vi på vad som finns i vårt duschschampo, duschtvål, bodylotion och smink, säger Yvonne Gillner från föreningen.

– Jag vet inte hur det är, men det känns, när jag själv är i butiken, som att det finns mer bra miljöval på saker som diskmedel och tvättmedel. Därför vill vi lyfta upp det som vi använder dagligen.

Naturskyddsföreningen vill få folk att fundera över hur många preparat de använder varje dag, och hur bra de egentligen är.

Samtidigt vill de visa att det finns alternativ, bland annat genom att informera om miljömärkta produkter. På lördag kommer de att ha en workshop där man kan lära sig att göra sin egen deodorant från saker som finns i skafferiet.

– Den görs på kokosolja, potatismjöl och bikarbonat. Det är intressant, säger Yvonne Gillner.

– Sedan kan man doftsätta den också, och då kan man ha i lite riktigt vaniljpulver.

Yvonne Gillner har själv testat att göra deodoranten, som rörs ihop i en burk.

– Den har lite annorlunda konsistens, man är van vid att det brukar vara mer rinnigt, eller vad man ska säga.

– Man får stoppa fingrarna i burken tills det mjuknar lite och sedan massera in i armhålan.

Deodorant är inte det enda man kan göra själv med enkla ingredienser. Det går också att göra exempelvis torrschampo, hudkräm eller bodyscrub. Yvonne Gillner hoppas att fler ska få upp ögonen för hur enkelt det är att göra egna hygienprodukter och prova själva.

– Det här man hör ”Fungerar det?”, det gör det faktiskt. Det är värt att försöka. Man kan inte slå ifrån sig något innan man har provat, så våga testa. Det här är inget konstigt.

Eva-Lotta Eriksson