Känner sig överkörda

Carl-Gustaf Schalin, Peter Hjukström och Lasse Stenborg går igenom kommunens senaste plan som innebär att Vattenverksområdet ska bebyggas och pekar mot den del där tjänstemännen planerar en asfalterad väg.​
Textstorlek:

– Det här är en grundläggande demokratitest, säger Peter Hjukström, talespersoner för Mariefreds vänner.
Trots en omfattande namninsamling är kommunens politiker inte övertygade om att vattenverksområdet i Mariefred ska förbli rekreationsområde.
– Det är inte så enkelt som det låter, säger Magnus Stuart, tf kommunalråd.

I våras presenterades en av de mest omfattande namninsamlingarna för ledande politiker i Strängnäs kommun. 2 821 personer, nära 80 procent av Mariefreds vuxna befolkning, ville rädda sitt rekretationsområde, Fågelsången, från bostadsbebyggelse.

Protesten vann gehör och majoriteten i Strängnäs kommun, moderater och socialdemokrater, lovade vid ett så kallat demokratimöte att inte bebygga området som kallas Fågelsången. Däremot ansåg man att en försiktig byggnation av vattenverksområdet var möjligt.

– Vi har gett våra tjänstemän i uppdrag att utreda om och hur man skulle kunna bebygga vattenverksområdet på ett försiktigt sätt, säger Magnus Stuart (m).

Så det är inte alls säkert att det byggs några 18 lägenheter på vattenverkstomten?

– Nej, inte alls. Att det kommer att ske en mindre bebyggelse är jag övertygad om men inte alls i vilken omfattning det sker. En mindre bebyggelse är också nödvändig om vi ska kunna finansiera en upprustning av området med till exempel belysning.

Du har ingen förståelse för att Mariefreds vänner känner sig överkörda?

– Absolut inte. Vi har tagit stor hänsyn till namninsamlingen och det handlar endast om en försiktig byggnation, precis som vi sagt, säger Magnus Stuart.

Men Mariefreds vänner är inte nöjda. De menar att en byggnation på vattenverkstomten är början till en mer omfattande expansion.

– Bygger man så pass mycket som kommunens tjänstemän planerar kommer det att skada det unika rekreationsområdet, säger Lasse Stenborg som legat bakom namninsamlingen. Redan nu har man lagt ner 800 000 skattekronor på utredningen.

– Det här är en förtroendefråga och en test av poltikerna. Kör de över oss tar vi fighten i valet, säger Peter Hjukström.

Lena Magnergård