Bjässar simmar i Båven

Rolf Pettersson fick en riktig skönhet i långreven. En mal på 21 kilo i som han släppte tillbaka i Båven. Foto: Åke Thörner
Textstorlek:

Rolf Pettersson i Sparreholm förstod snart att det var en stor fisk som fastnat i långreven. Han fick jobba för att få upp den 21 kilo tunga malfisken i båten.

– Jag fick håven över huvdet på honom och min kompis fick hjälpa mig att få upp den i båten, berättar Rolf Pettersson.

Malfisken var en meter och 55 centimeter lång.

– Som tur var satt kroken bara i läppen på honom. Jag släppte i den direkt jag hade vägt och mätt den, säger han.

Malen är utrotningshotad och därför fridlyst I Sverige. Förutom i Båven och några omgivande sjöar finns den på två ställen till i Sverige, i Helgeå i Skåne och Emån i Småland.

Så när Rolf Pettersson fick upp malen fotograferade han fisken och skickade in uppgifterna till länsstyrelsen. Länsfiskekonsulent Jimmy Blom säger att den i och för sig är stor, men inte den största han har fått inrapporterad från Båven och sjöarna i närheten.

– 31 kilo är den största. Det är nog den största fisk man kan få med lagliga fiskeredskap.

Den största registrerade malen fångades i floden Dnjepr som rinner genom östra Europa. Malen hade en längd på fem meter och vägde 330 kilo.

I Sverige är den största registrerade malen 3,6 meter lång med en vikt på 180 kilo. Den fångades i Båven år 1870. Det är inte uteslutet att det fortfarande simmar runt sådana bjässar på botten av sjön.

– Nej, jag vet inte. Vi provfiskar varannat år för att ha koll på malens reproduktion, men då använder vi ryssjor och får i regel ganska små fiskar.

Om man fångar en mal…

 Karina Frölund