Årets ris kräver tålamod

Med lång erfarenhet som bärplockare har Rune Harström i Malmköping hittat sina favoritplatser där lingonen är särskilt röda. Foto: Karina Frölund
Textstorlek:

​Varje år ruttnar bär för miljarder bort i skogen, eftersom svensken är för ointresserad för att plocka dem. Men det gäller naturligtvis inte alla, Rune Harström i Malmköping har hittills i år plockat 50 liter blåbär och en ansenlig mängd lingon.

– Jag tror det är min generation som gillar att plocka bär och som tycker om lingonsylt, säger han.

89-årige Rune tar cykeln till skogen nästan varje dag.

– Jag är uppväxt med att plocka bär och jag tycker om att gå i skogen, säger han.

Han kan skogarna runt Malmköping och vet var de bästa bären växer.

– Jag växte upp i Norra Uppland, där fick vi ro ut till en holme och plocka bär. Pappa sa alltid, ”av en händelse har jag ett snöre i fickan” vilket innebar att vi skulle samla ihop ved också, sedan var det bara att bära korgar fulla av bär och surra fast veden på ryggen, säger Rune och kliver i väg i blåbärsriset.

Idag är han ensam i skogen, men berättar att han ofta har sällskap av sin 91-årige kompis.

– Han använder bärplockare, så han är snabbare än jag. Men jag vill inte ha så mycket skräp bland bären, det är tråkigt att rensa efteråt.

Rune är flitig och har gott om bär i frysen. Han kan äta lingonsylt på gröten varje dag, vilket han också gör.

– Jag tror det är nyttigt att äta bär, se bara på mig, säger han och stegar obehindrat iväg bland snåren.

Enligt bärforskare vid Lunds Universitet har Rune helt rätt. När de matat möss med lingon har de sett att det mildrat effekten av en kost med mycket fett, bland annat genom att bromsa viktuppgång och förhindra uppkomsten av fetma.

Och forskare vid Örebro Universitet har sett att hjärtinfarktspatienter som dagligen åt blåbärspulver förbättrade sina blodlipidvärden, jämfört med patienter som inte fick pulvret.

Blåbärspatienterna fick inte heller någon viktuppgång trots att de fick i sig runt 8 500 kalorier extra under studieperioden.

Just i år är det rekordnoteringar i blåbärsskogen. Enligt SLU:s bärprognos ska det vara nästan två gånger mer blåbär än genomsnittet i de norra delarna av landet, och i Svealand omkring 1,6 gånger normaltillgången.

Men tyvärr pekar prognosen inte uppåt när det gäller lingon. Rune säger samma sak, gott om blåbär och snålt om lingon.

– Det är klart att det går att hitta lingon, men man måste vara lite mer tålmodig än vanligt. Men det gör inget, det är skönt att vara i skogen och njuta av lugnet.

Efter att ha plockat 50 liter blåbär har hans fru har sagt åt honom att han inte får komma hem med fler, så han letar vidare efter lingon.

Karina Frölund