Koncentrerad skärgårdsidyll

Gunvor Brolin och resten av sällskapet fick en kortare paus på Beten.  Foto: Esfar Ahmad
Textstorlek:

Utanför Oxelösund breder den sörmländska skärgården ut sig fylld av skärgårdsromantik, gamla skrönor och en unik naturmiljö. 

Kjell Andersson har kört turbåten Fiskeskär ut till öarna Beten och Äspskär i 23 år och berättar gärna både skrönor och hård fakta om skärgårdsområdet i Oxelösund.

Som till exempel historien om snushällen som sticker upp från vattnet.

Enligt skrönan ska en farbror som bodde i området ha kastat sin snus på hällen varje gång han passerat den.

Idag går det inte att se några tecken från snuset, åtminstone inte från avstånd.

Båten som guidar oss är en gammal sörmländsk fiskebåt, den största på kusten under 40-talet. När Kjell Andersson köpte den för 23 år sedan hade den färdats både till Finland och Stockholm, för att nu bistå med båtfärder ut till Beten och Äspskär.

– På 40-talet hette båten Inger, säger Kjell.

Gunvor Brolin åker turen tillsammans med några vänner.

– Det är väldigt vackert här, säger hon.

Till Beten kommer många Oxelösundsbor för att bada, en av få sandstränder ligger nämligen längst ut på den annars skogsbevuxna ön. Tidigare låg även Oxelösunds tullstation här.

Nils Kjellberg är ordförande i Sörmlandsskärgårdens intresseförening och menar att en av de aspekter som skiljer den sörmländska skärgården från Stockholms eller Göteborgs skärgård är att den inte är så exploaterad.

– Stora godsägare ville inte ha folk boende långt bort från godsen, därför ser det ut som det gör, säger han.

Än idag är det inte många som bor i skärgården året runt, men på somrarna är det annorlunda, berättar Kjell Andersson. Han tror att turismen är bra så länge det sköts rätt.

– En turism som inte förbrukar områdets naturresurser, utan som harmonierar med naturen kan påverka positivt, säger han.

– Sörmländska skärgården präglas av en lummig innerskärgård som sträcker sig till mellanskärgård och ytterskärgården som är trädlös. Man skulle kunna säga att det är ett koncentrat av det som kan förväntas av svensk skärgård, säger han.

Även under båtturen märks en viss skärgårdsromantik när passagerarna passerar gamla Oxelösund, Sankt Botvids kyrka och järnverket.

– På natten lyser det upp området, vi kallar det skyline of Manhattan, säger Kjell innan han skyndar sig in i hytten för att styra båten rätt.

Esfar Ahmad