Festival i litet format

Miljön lockar internationella besökare och band till Sandvikfest utanför Gnesta. Foto: Eva-Lotta Eriksson
Textstorlek:

– Vi är som en familj, säger Stephanie Lynch från Nya Zeeland.
Hon är en av besökarna på den lilla festivalen Sandvikfest som hölls i helgen i skogarna utanför Björnlunda, och som lockar både utländska band som besökare.

– Amazing! Fantastiskt!

Så beskriver flera besökarna Sandvikfest. Många är stammisar på festivalen, även om de har rest långväga för att komma hit. Som Stephanie Lynch som nästan har åkt från andra sidan jorden.

Hon är en av de som öser superlativ över tillställningen, från den bra musiken till den vackra naturen. Stephanie tycker så mycket om festivalen att hon till och med har tatuerat in en del av loggan på benet.

– Det är hur mycket jag älskar Sandvikfest, utbrister hon.

Det var en slump att hon besökte den första Sandvikfesten, men sedan dess har hon arbetat som volontär varje år.

Första Sandvikfest ägde rum 2012. Förra året gjorde festivalen ett uppehåll, för att komma tillbaka i år med nya fräscha tag.

– Vi har perfekt väder, varje år som vi har kört har det varit bra. Fast hade vi kört förra året hade det vart 15 till 16 grader och spöregn, säger Johanna Crossley-Zels, initiativtagare och arrangör.

På gräsmattan rör sig folk. Här hörs svenska, engelska och ett eller annat ord franska. För besökarna kommer inte bara från Gnestatrakten, Sörmland eller ens Sverige. Här finns många olika nationaliteter.

– Man hör alla möjliga språk här, jag byter beroende vem jag pratar med, säger Johanna som har bott både i Storbritannien och Frankrike.

Det här är inte en klassisk festival i många aspekter. Grundtanken från starten var att ge oetablerade artister en chans att spela för publik, och inte minst att riva ner muren mellan artister och publik.

Här finns inga flashiga loger eller backstageutrymmen, istället går artisterna runt på området liksom alla andra besökare. En av dem är Cedric Goessaert från Belgien, som spelar i TSHIPLAKE.

– Det är en speciell atmosfär här. När man kommer hit möts man av grön natur. Vi har grönska i Belgien också, men inte så här, säger han.

Han har varit på festivalen varje gång den anordnats och uppskattar att man kan träffa människor från så många länder här.

– Varje gång tar jag med mig nya Belger. Vi träffar folk från scottland, USA och Nya Zeeland. Det finns ingen annan plats som den här.

Ett annat udda inslag är den portabla bokhandel som står på gräsmattan.

– Folk tar med sig arbetet hem, jag tog med mig böckerna på semestern, säger Tom Hodges som till vardags arbetar i en bokaffär i Paris, men som nu sitter avslappat i en campingstol bredvid sin lilla bokhandel.

– Jag är kompis med Johanna och har kommit till Sandvikfest varje år. Det är ett ganska udda ställe att ha en festival på, säger han.

Och nog har han rätt. Festivalen håller i stort sett till i Johannas familjs trädgård.

Alldeles intill vattenbrynet vid sjön Lockvattnet står scenen, och intill skogskanten står rader av tält uppställda.

Ut över området strömmar välkända visor i ny tappning från vad som måste vara en av de mest lokala akterna.

– Vi är grannar, förklarar Nina Wesemyernär hon klivit av scenen.

– Det är spännande att det händer något sånt här mitt på landet, fortsätter hon.

Dottern Golda Wesemyer håller med.

– Jag var på Emmabodafestivalen förra året, det var jättekul. Här är det väldigt blandat med människor, men det är inte så mycket unga, säger hon.

Några artister som spelade på årets Sandvikfest:
The Blueswater
Captain Crimson
The Check-Up
The Henrik Maneuver
Strauss
Oblivious
Prince Drachir
Din Vän Skuggan
Nightbird
Grågylling
Glassons
Flora Hibberd
Nina och Kefas