Påle under hopptorn

Rickard Arnstein dök under ett par timmar runt bryggor och hopptorn innan avspärrningarna kunde tas bort. Foto: Lena Magnergård
Textstorlek:

Förskräckta badgäster, på Ekebyviksbadet, blev vittnen till hur en 14-årig pojke skadades lindrigt då han skrubbade sig på en tre meter hög påle under hopptornet.
– Nu gick det bra, men det kunde ha slutat hur illa som helst, säger Gillian Lundin, ordförande för föreningen Ekebyvikskamraterna.

Solen stod som allra högst och dagens simskolepass var nära på att avslutas när badgästerna på Ekebyviksbadet, utanför Stallarholmen, hörde ett skrik.

Det var en 14-årig pojke som hade hoppat från högsta avsatsen på hopptornet. När han kom upp ur vattnet blödde han från en uppskrapad höft och de badande omkring skrek. Pojken hade med minsta möjliga marginal klarat sig från att hoppa rätt på en vass pålen.

Pålen visade sig vara tre meter och polisen vet inte ännu hur länge den kan ha stått där. Det är också för tidigt att tala om ett illdåd. Kanske har pålen funnits där sedan bryggan anlades och det bara är ett under att ingen tidigare kommit till skada. Man vet inte. Utredningen pågår.

Ekebyvikskamraterna, som tillsammans med Strängnäs kommun driver badet, stängde genast av samtliga hopptorn och beordrade hoppförbud från bryggorna. Dykare tillkallades.

– Vi har nu sökt igenom hela badet, säger dykaren Rickard Arnstein och vi har inte hittat något annat än lite skräp. Men man kan inte vara nog försiktig. Det är mycket blålera på botten och saker kan ligga dolda i det grumliga vattnet.

– Vi har varnat badgästerna och också uppmanat simskolans lärare att hålla utkik efter främmande föremål, säger Gillian Lundin.

Att pålar och andra vassa föremål ligger under bryggor och hopptorn är inte helt ovanligt. Så sent som för en månad sedan hittade badgäster i Åkers Styckebruk något som man liknade vid pilspetsar nerkörda runt badbryggan.

Många kommuner har också valt att ta bort sina hopptorn för att undvika risken för skador och sabotage mot badande.

– Jag hoppas inte vi ska behöva göra det, säger Gillian Lundin. Badet fyller ju så många funktioner för Stallarholmsborna.

Förutom att badet är trevligt och välskött har också generationer av Strängnäsbor och sommargäster lärt sig simma här. Förra året firade badet 40-årsjubileum och verksamheten pågår just nu för fullt. Simskolan är igång och i lördags tog ett 20-tal barn simborgarmärket.

I år är det klassiska simborgarmärket lila och tas som ett bevis på att man kan simma 200 meter.

Nu är det upp till Strängnäs kommun hur man väljer att göra med badet och dess hopptorn. Först inväntar man besked från polisutredningen. Tills dess pågår verksamheten som vanligt.

– Men det här har förstås gett oss en tankeställare, säger Gillian Lundin. Förhoppningsvis blir alla lite mer försiktiga och ser sig för innan man hoppar.