“Att odla är att vara människa”

Textstorlek:

Har du stått där i affären och funderat vilket som är bäst; de frysta sockerärtorna eller de färska? För miljön och näringsmässigt? Det känns spontant som att det skulle vara de färska, tycker jag. Nu finns svaret. En av våra stora livsmedelsgrossister har gjort en undersökning som visar att jag har fel. De färska är fattigare på näring, eftersom det har gått flera veckor sedan de skördades innan de når butikshyllan. Dessutom har de transporterats hit med flyg från länder långt bort. Det blir också mindre svinn av de frysta. Fast allra bäst är förstås de grönsaker vi plockar direkt i den egna trädgården – det konstaterar till och med grossistföretagets hållbarhetschef.

Det blir billigare också – om man inte räknar tiden förstås. Men sådden, pillandet – faktiskt ogräsrensningen också är ju som meditation. Utmärkt tid att tänka – eller låta hjärnan bli helt tom. Kanske sjunga Barbie Girl tillsammans med koltrasten. Vi har upptäckt nu i sommar att vår koltrast sjunger just strofen I´m a Barbie girl, helt klockrent. Det som möjligtvis går på minuskontot är snigeljakten. Men utan mördande morgon, middag, kväll blir det helt enkelt ingen sallad, broccoli – inga morötter. Nåja, det börjar bli en vana att aldrig röra sig utan kniv i trädgården.

Den här sommaren har svenskhet varit ett hett debattämne. I grannlandet måste nyanlända klara ett dansktest för att få medborgarskap. I snitt klarade de testade bara en tredjedel av frågorna. Jag kunde nästan ingen. Men jag är ju inte dansk heller. Men om det fanns ett svensktest skulle jag falla på frågan om vilket år den första filmen om Jönssonligan hade premiär.

Varför inte satsa på ett odlingstest. Att odla är att vara människa. I vilket land som helst.

Alla borde odla; i balkonglådor, hyresområden, stadsparker – eller på åkermarkerna som ligger oanvända och sprutas varje sommar för att få bort ogräset. Jag läste nyligen att den generation som växer upp nu är den första som inte har släktingar som vuxit upp med jordbrukskontakt. Det är illa om vi inte förstår hur maten blir till.

Nyköpings kommun till exempel äger ett antal små, omoderna gårdar nära staden. Jag har ett förslag; arrendera ut dem till brukare som vill ha kontakt med människorna i bostadsområdena som vuxit upp runt dem. Mångsidiga jordbruk med djur, spannmål, grönsaker, frukt, bär. Som tar emot skolklasser, upplåter kolonilotter och är ett nav för att förmedla närproducerad mat.

En av mina odlingskompisar fick besök av en man med ursprung i Iran som kom med en påse fröer, så nu pågår provodling av okra.

Odling kan förena.

Lena Näslund