Sänkt mjölkpris – igen

Ännu tuffare tider för mjölkbönderna. Arla sänkte priset två gånger den senaste månaden.
Textstorlek:

​Två gånger på en månad har Arla sänkt mjölkpriset. De redan hårt prövade mjölkbönderna får det ännu tuffare då priset är nere på en historiskt låg nivå.

– Vi slimmar och slimmar, finlirar och pressar konstnaderna, säger Per Rudengren på Harpsunds gård utanför Flen.

Den 1 juni kom den senaste sänkningen med 12,2 öre och nu är mjölkpriset nere på 2,32 kronor för ett kilo konventionell mjölk och ekomjölken sänks till 3,95 kronor.

– Att sluta är inget alternativ eftersom vi lånade pengar och investerade i ladugården 2010. Vi är låsta, säger Per Rudengren.

På Harpsunds gård produceras ekomjölk från 170 mjölkkor.

– Jag trodde inte den senaste sänkningen skulle gälla ekoproducenter eftersom efterfrågan ökat. Svenska gårdar har börjat exportera ekomjölk till Tyskland. Jag blev förvånad när priset sänktes, igen.

Enligt Arla fortsätter marknaden att påverkas av den globala obalansen mellan tillgång och efterfrågan på mjölkråvara. Marknaden är fortsatt tuff, framtidsutsikterna är fortfarande osäkra.

– Jag hoppas att det ska starta ett mejeri här i Sörmland, så vi kunde få ett alternativ till Arla. Nu kan vi inte välja något annat mejeri eftersom det inte finns något, säger Per Rudengren.

Från 1 april 2015, första dagen efter att mjölkkvoterna avskaffande, och året ut ökade invägningen i EU med fyra procent jämfört med samma period året innan.

Irland hade till exempel ökat sin mjölkproduktion med nästan 20 procent i januari jämfört med samma period förra året. Även Nederländerna, Danmark och Tyskland producerar mer mjölk.

 Karina Frölund