Lyssnar på nattens sång

Per-Erik Carlenius, Birgitta Gustafsson och Lennart Hellquist gör utflykt för att lyssna på nattsångarna längs Vingåkersån. Foto: Karina Frölund
Textstorlek:

​Det är under de ljumma juninätterna man ska njuta av nattsångarna. Fåglarna som passar på att ta ton när de andra sover. När solen går ner skruvar de upp volymen och det skvirrar, kvittrar och klingar i vass och dungar.

– Det är en naturupplevelse att vara ute mitt i natten och lyssna efter de olika fåglarna, säger Per-Erik Carlenius.

Han är med på sin andra nattsångarutflykt. Veckan innan var första gången.

– Det är spännande samtidigt som det ger ett själsligt lugn. Jag tycker fler ska prova på att vänta på fågelsången mitt i natten, säger han.

Tio på kvällen börjar utflykten vi Vingåkers kyrka. Tillsammans med Lennart Hellquist från Naturskyddsföreningen i Vingåker och Birgitta Gustafsson går Per-Erik längs Vingåkersån och lyssnar.

Först är det näktergalen som kommer loss. Åsikterna går isär huruvida den sjunger vackert eller inte.

– Man har ju alltid hört att det skulle vara så speciellt. Jag hade nog för höga förväntningar för jag tycker det finns fåglar som sjunger vackrare, säger Birgitta.

Jag tänker på de dramatska diktraderna ”en näktergal dör av skam om en annan fågel sjunger bättre” av Robert Burton och andas ut när Per-Erik tar fågeln i försvar.

– Det är min favoritfågel. Jag tycker den sjunger väldigt fint, säger han.

Fåglarna sjunger helst när det är varmt och skönt. Så är inte den här kvällen. Det har nyss slutat regna och det blåser lite.

Men den tappra skaran fortsätter leta efter nattens sångfåglar. I halvmörkret klättrar de försiktigt över en trasig bro och går i kanten av åkern.

– Hör ni kärrsångaren? frågar Lennart.

Det är han som känner igen sångarna och talar om vilken fågel som sjunger.

– Jag tycker det är roligt att gå ut tillsammans med andra för man lär sig alltid något. Dessutom är det ett sätt att umgås och det är trevligt med fika, säger Birgitta.

De åker vidare mot reningsverket där det ska finnas fler sångare. För den ovana är det svårt, faktiskt omöjligt, att veta vilken fågel som kvittrar.

På lördag är det Strängnäs ornitologerna som ska ut på kvällen och natten.

– Vi som är rejält nördiga har rekognoserat och vet var flodsångaren, hornuggla med ungar och nattskärran finns, säger Ulf Meijer i klubben.

– I natt ska jag ut och reka efter kornknarren.

Han säger att det är utseendemässigt rätt oansenliga fåglar som sjunger på natten. Då är konkurrensen inte lika hård, så då kan de hävda sig.

Sången markerar reviret, det här är mitt, kom inte hit. Men det är också ett sätt att imponera på honorna. Det är nästan bara hanar som låter.

– Den som sjunger bäst får lättast tjejer, förklarar Ulf.

Karina Frölund