Räknade dagar för skolan

Upprörda föräldrar och Laxnebor mötte politiker med, argument, protester och handtextade skyltar. Foto: Lena Magnergård
Textstorlek:

​Laxne skola går mot sitt öde. Den politiska majoriteten i Gnesta kommun verkar redan ha fattat sitt beslut trots idoga protester från föräldrarna.
– Det här drabbar inte bara elever och lärare utan en hel bygd, säger Julia Örtqvist i Laxne.

Föräldrarna till eleverna i Laxne skola fick i slutet av april indikationer om att skolans existens var hotad.

– Det var barnen som kom hem och sa att skolan skulle läggas ner. Vi blev väldigt förvånade och jag tycker det är minst sagt respektlöst att nyheter kommer den vägen, säger Julia Örtqvist, mamma till två barn i förskolan.

I veckan möttes föräldrar, invånare och politiker i den skinande, moderna idrottshallen i Laxne skola.

– Alla politiska beslut är inte roliga att fatta, men det här är nödvändigt. Elevunderlaget sviktar och Laxne skola är alldeles för dyr att driva, sa kommunstyrelsens ordförande Johan Rockström (S).

Även samarbetspartnern, Ann-Sofie Lifvenhage (M), vice ordförande i kommunstyrelsen, var på plats.

– Tyvärr har vi ett vikande befolkningsunderlag och inflyttningen har inte varit så hög som vi hoppats. Varje elev i Laxne skola kostar drygt 50 procent mer än övriga elever i kommunen, om man räknar in de höga lokalkostnaderna blir det nära dubbelt så dyrt.

– Det är pengar som vi måste ta från andra elever för att klara finansieringen. Ohållbart, sa hon.

Centern och Miljöpartiet delar inte uppfattningen, vilket föräldrar och bybor inte heller gör.

– Är det verkligen rimligt att lägga ner en skola precis innan avslutning. Vi får ju inte ens en chans att titta på några andra skolor eller besöka den eventuellt nya klassen, sa en upprörd förälder.

På det ville inte någon politiker svara.

– Det vore helt ologiskt att flytta våra barn till Björnlunda. Dels är Laxne skola nästan nybyggd och dels arbetspendlar många föräldrar från Läggesta. Björnlunda ligger helt åt andra hållet och dessa föräldrar kommer få en omväg på drygt tre mil varje morgon och kväll, sa Julia Örtqvist.

– Vi inser problemen och Gnesta är en landsbygdskommun som slåss mot andra städer och regioner, men ekonomin måste gå ihop, kontrade Rockström.

– Vi måste också ta med i beräkningen att Gnesta lägger nästan mest pengar av alla kommuner i Sverige på skolan men trots det ligger vi i botten och underpresterar när det gäller elevernas prestationer. Det måste vi också komma till rätta med, fortsatte Ann-Sofie Lifvenhage.

Ärendet kring Laxne skola kommer att behandlas vid Barn- och Ungdomsnämndens sammanträde den 1 juni och ett slutgiltigt beslut fattas av kommunfullmäktige den 20 juni.

Laxne skola färdigställdes 2004 och tillhör de nyaste skolorna i länet. Vad som kommer att hända med lokalerna vid en eventuell nedläggning ville inte Johan Rockström spekulera kring.

– Jag tycker att det vore förmätet och att gå händelserna i förväg. Det skulle inte vara särskilt bra om vi politiker hade haft en långtgående plan om lokalanvänding innan vi diskuterat med er.

Lena Magnergård