Glåpord vanligt på plan

För ett år sedan blev Rickard Andersson nerslagen när han dömde en Korpenmatch på Djulö idrottsplats i Katrineholm. Foto: Karina Frölund
Textstorlek:

​Han är 23 år och har som domare blivit utsatt för både verbala och fysiska påhopp. Men för det mesta tycker Rickard Andersson om att döma fotboll, även om klimatet ibland är hårt.

Det har gått ungefär ett år sedan Rickard Andersson blev nerslagen när han dömde en Korpenmatch på Djulö idrottsplats i Katrineholm. I slutet av matchen friar han i en potentiell straffsituation. En spelare var inte nöjd med domslutet och knuffade till Rickard.

– Då blåste jag av och visade rött kort. Skulle ta en ny position, typ uppe vid mittcirkeln. Då kom han fram igen.

Spelaren körde in en armbåge i bröstet på Rickard som stupade till marken. Sedan spottade spelaren på honom.

Rickard tillhör Katrineholms domarklubb, och efter matchen där Rickard blev nedslagen valde klubben att sluta döma i Korpen.

– Just dagarna efter tänkte jag, är det värt att hålla på? Men sen gick jag ner till polisstationen och anmälde och efter det har jag fortsatt att döma.

Överfallet är, snart ett år senare, fortfarande under utredning.

Från början spelade Rickard innebandy under flera säsonger. Han har också provtränat med några fotbollslag från trakten men har bestämt sig för att satsa på domarkarriären.

– Det som är mest roligt och utmanande är att döma pojkar 15 år. Det händer mycket runtom på en sådan match. Mer närkamper och situationer som man måste hålla koll på.

Förra sommaren dömde han i Gothia cup i Göteborg och hoppas att han får uppdrag där även i sommar.

– Det var roligt och väldigt bra stämning.

Men det var också under den cupen han minns ett glåpord som kändes lite extra.

– Jag blev kallad för ”jävla åsna” efter att ha visat rött kort. Just den kändes känsligt.

Rickard tycker det är vanligt att domare får ta emot hårda ord.

– Jag vet att de skäller på mig som domare och inte på mig som person. Så det är ju bara att koppla bort och låta rinna av.

Men han berättar också att de ledare och spelare han känner eller är bekant med nästan kan vara de som skriker mest.

– Då är det fler hårda ord.

Sörmlandsbygden har varit i kontakt med flera personer som upplever att det är vanligt att domare utsätts för glåpord och andra verbala påhopp.

– Oftast är det så att ledarna är största orosmomentet, berättar Torvald Sköld som är ansvarig för domartillsättningen i Nyköping.

Det kan handla om personliga påhopp som att domaren är dålig och borde lägga pipan på hyllan, och ibland är glåporden ännu grövre.

– Går man ner på ungdomsnivå är det föräldrar som stör.

För att minimera risken för att åskådare stör matchen kan man, om det är möjligt, undvika att ha avbytarbänken på samma sida som åskådarplatsen.

– Tyvärr är det inte alla föreningar som följer det, berättar Torvald.

Disciplinärendena har de senaste åren minskat hos Södermanlands fotbollförbund.

– Pratar man med några distrikt tycker de att det blivit värre. Men när vi tittar på vår statistik är vårat svar att antal anmälningar och händelser på fotbollsplan har minskat, säger Erlend Stavehaug som är ordförande i disciplinnämnden.

Att domare utsätts för våld är ovanligt, men verbala påhopp är desto vanligare.

– Vi har några sådana ärenden varje år.

Erlend Stavehaug betonar dock att man alltid ska vara lite försiktigt med statistik. Disciplinnämnden ser bara de grövre förseelserna. Gula kort och lindriga utvisningar hamnar exempelvis inte på deras bord och då inte heller i deras statistik.

Rickard Andersson upplever att det har blivit tuffare inom fotbollen sedan han började döma föra fyra år sedan.

– Jag läste om domaren i Göteborg som slutade (på grund av verbala påhopp. reds. anm.). Det är ju ett exempel på varför man kanske slutar. Det värsta kommer nog från föräldrar. Och sen är det ledarna. Det är de som triggar igång spelarna och då tror spelarna att det är okej.

Men det finns många positiva stunder också.

– Förra året dömde jag lite dammatcher i Valla och Värmbols 00:or mot Brommapojkarna i en träningsmatch. Just den matchen var rolig, där var det schysst spel från alla håll.

Även om polisutredningen inte är klar ännu har Rickard Andersson lämnat Korpenmatchen bakom sig och hoppas komma så långt han kan i domarkarriären.

– Högsta önskan jag har är att komma upp i division ett. Men det kommer nog dröja några år, säger han och skrattar.

Maria Karelius