(D)järv visit slutade illa

Järven blir i vuxen storlek mellan 65 och 105 centimeter lång och till det kommer svansen på 15 centimeter. Järven kan lätt förväxlas med mård, iller och mink. Foto: Thinkstock photos
Textstorlek:

​– Jag kan ännu inte bekräfta att det är en järv men med största sannolikhet stämmer uppgifterna, säger Sebastian Olofsson på Länsstyrelsen i Sörmland.
Det var i helgen som det mycket ovanliga, trafikdöda djuret, hittades i Läggesta utanför Mariefred.

I en plastpåse i frysen hos Strängnäspolisen, slutade järvens oväntade besök i Sörmland.

Nu ska trafikoffret, som hittades i Läggesta, obduceras av SVA, Statens veteriärmedicinska anstalt.

– Först då kan vi med 100 procents säkerhet fastställa att det är en järv, säger Sebastian Olofsson, som arbetar med rovdjursfrågor på Länsstyrelsen.

– Polisen som hittat djuret, säger att det är en järv men jag vill vänta att uttala mig tills dess att SVA har gjort sin obduktion och gett sitt utlåtande.

Det är i så fall ett mycket ovanligt fynd man gjort. Trots att en annan järv gick samma öde till mötes, vid ungefär samma plats och tid förra året, var det då första gången i modern historia som en järv upptäcktes i Sörmlands län, enligt Sebastian Olofsson.

– Men det märkliga är att den plats, där båda järvarna har upptäckts, är det egentligen inget speciellt inbjudande eller attraktivt område för järv, säger han.

Järven trivs bäst i en miljö med skogslandskap och fjäll. Den är vanligast i norra delarna av Sverige och Sebastian Olofsson menar att längre söderut än norra Dalarna är det mycket ovanligt att järven tar sig.

Runt Läggesta, utanför Mariefred, är skogen gles och trafiken relativt tät. Det är alltså ingen naturlig plats för dessa djur. Att en död järv påträffades på nära nog samma plats förra året tror Olofsson beror på slumpen.

Varför har en järv sökt sig så långt söderut som till Sörmland?

– Jag är så gott som övertygad om att det i båda fallen handlar om fjolårsungar. Just nu, och det gäller fler djurarter, stöts fjolårsungarna och kalvarna bort för att lämna plats för årets ungar som just kommit eller snart väntas.

Statens veterinärmedicinska anstalt kommer nu att obudercera den troliga järven och ett resultat är att vänta om några dagar.

Lena Magnergård