Springer över spåren

Peter Eriksson i Flen såg barn springa över spåren. Han hoppas nu att vuxna pratar med barnen om riskerna. För järnvägen är spårspring ett stort problem som varje år leder till dödsolyckor. Foto: Karina Frölund
Textstorlek:

​– Jag fick hjärtklappning när jag såg barnen springa över spåret, säger Peter Eriksson i Flen.
Han gick sin vanliga promenad förbi Hammarvallen när han såg fyra barn gena över järnvägsspåren där just två tåg passerat.

– Jag hoppas vuxna pratar med sina barn om riskerna att springa över spåren. Jag var tvungen att stå kvar en stund för att kontrollera att det inte hände något, säger han.

Varje vecka genar barn och vuxna över spåren runt om i Sverige. Det är ett av de stora problemen inom järnvägen.

– Jag hörde barnen skratta och trodde de var på Hammarvallen, men precis när ett X2000 passerat såg jag att de var på spåren, berättar han.

Enligt Lars Hedström på Trafikverket får tågen stanna ett par gånger i veckan på grund av spårspring.

– Det finns ingen prislista på vad det kostar men varje gång det blir stopp tar det en halvtimme till en timme eftersom polisen måste komma till platsen. Tåget får stå kvar och alla måste vänta på polisens besked om vad som hänt, säger han.

En till synes ofarlig genväg kan bli livsfarlig eftersom tågen idag är både tysta och snabba. Ett persontåg kör 56 meter på 1 sekund och har en bromssträcka på 1200 meter om det nödbromsar. Tåget har inte en chans att stanna om en person befinner sig på spåret.

– Det är inte bara barn som genar, det gäller vuxna också, säger Lars Hedström.

80 till 90 personer omkommer varje år efter att ha vistats på spårområdet. Cirka 70 procent av dödsfallen är självmord, men många av de omkomna är personer som bara försökt vinna några minuter genom att ta en genväg.

– Det går i vågor, Ibland handlar det om olika kamratgäng som hetsar varandra för att vara tuffa, men ofta är det bara ett onödigt risktagande för att skynda sig på, säger kommunpolis Tomas Bergqvist i Eskilstuna.

För några år sedan började resenärer, främst pendlare gena över det de trodde var otrafikerade spår för att snabbare ta sig till parkeringen som ligger på andra sidan spåren i Nyköping.

Enligt Trafikverket visar studier att många som genar över spåret gör det varje dag. Trots att det är både farligt och olagligt.

– Det är mycket sällan som någon bötfälls för att ha sprungit över spåren, men det beror väl på att det är svårt att ta dem på bar gärning, säger polis Tomas Bergqvist.

Karina Frölund

 

Visste du: 

Spårspring är olagligt. 80 till 90 personer omkommer varje år efter att ha vistats på spårområdet. Cirka 70 procent är självmord, men många av de omkomna är personer som genat över spåren.

Ett persontåg kör 56 meter på 1 sekund och har en bromssträcka på 1200 meter om det nödbromsar.