Regeringen söker EU-stöd till Katrineholm

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg informerar om regeringens stödplaner. Foto: Karina Frölund
Textstorlek:

Regeringen kommer att söka EU-medel till stöd för bland annat Katrineholm efter Ericssons nedskärningar.

Regeringen lovar miljoner till Katrineholm som stöd efter nedläggningen av Ericssons fabrik för ett år sedan. Närings- och innovationsminister Mikael Damberg var på plats i dag i Katrineholm för att berätta att regeringen ska söka 60 miljoner kronor ur EU:s globaliseringsfond för att stötta bland annat Katrineholm.

Även  Kumla och Stockholm drabbades med minskad personalstyrka av Ericssonbesparingarna, men ministern lovade att Katrineholm, som drabbades hårdast, ska få merparten av pengarna.

Regeringen räknar med att ansökan tas emot positivt. Senast den 1 april ska den vara inne och inom ett halvår ska pengarna fördelas. De ska bland annat användas till utbildningar, egenföretagande och jobbaktiviteter för att personalen ska kunna ställa om till nya yrken.

– Ungefär hälften av de tidigare Ericssonanställda har hittat långvarig sysselsättning, men det finns fortfarande ganska många människor kvar som behöver insatser  för att komma vidare. Och det är dem som det här kommer att beröra, sa Mikael Damberg under presskonferensen i Katrineholm.

Göran Dahlström, socialdemokratiskt kommunalråd i Katrineholm, var nöjd efter beskedet. Han har tidigare kritiserat regeringen för bristen på stöd, men i dag var tonläget ett annat.

– Det känns bra. Jag är positiv att det äntligen kommer stöd. Det här kommer att bli jättebra, sa Göran Dahlström.

Karina Frölund