Ocensurerad världshistoria på två minuter

Textstorlek:

Egentligen borde jag inte få skriva den här krönikan. En krönika ska ju berätta om världen som pågår därute, belysa sakernas tillstånd genom skribentens egna upplevelser och intressanta möten med andra medborgare.

Men tyvärr – jag kan inte bjuda på det. Jag har nämligen tillbringat de senaste tre månaderna isolerad i en oisolerad möglig manskapsbod på sex kvadratmeter, tillsammans med en värmefläkt och en brokig skara döda imperialister, terrorister och kommunister. Jag snackar alltså om mitt lilla provisoriska kontor på hjul, där jag har varit maniskt upptagen med att skriva läromedel i historia. Det är unket och ensamt här inne nu, efter att Robespierre, Wollestonecraft, Krupskaja (och hennes beskäftige man!), Nkruma och de andra har lämnat mig.

Som läromedelsförfattare måste jag vara objektiv, nyanserad och alldeles, alldeles… intetsägande. Därför tänkte jag bjuda er på en ocensurerad version av världshistorien i kortkort format. Här kommer några salvor som ni aldrig får se i en lärobok:

Kristendom och islam: Arkitekturen, musiken och kärleksbudskapet är OK – resten kunde vi ha varit utan. Viktigaste attribut för att åstadkomma milstolpar i läromedel (läs: krig, stora reformer, förtryck mm): snopp (storleken verkar inte spela någon roll). Fascister, kommunister och nazister: vanliga människor i de flesta fall. Gandhi: stor ande, jojo, men han kunde inte ens övertyga sin egen son. Imperialismen, liberalismen och kapitalismen: roten till allt ont – och det mesta som är gott.

Historiska återställare: Varning! Ger rejäl baksmälla (Wienkongressen, Versaillesfreden, Israel). Mellanöstern: inte rörigare än Europa på 1800-talet. Förtryck: Kvinnor, barn, svarta, judar, samer, romer – ja, alla grupper utom besuttna vita män – har utsatts för ett systematiskt förtryck. Kvinnor: har inte ställt till med särskilt mycket elände (trolig orsak: se ovan). Stora politiska reformer: går alltid åt helvete – konservatismen bättre än sitt rykte.

Mest underskattad ideologi: pacifism. Varför kan ingen fatta det? (se: Gandhi). Bra: Möten mellan människor, utbildning, valfrihet. Demokrati är faktiskt jäkligt bra. Extremism: Sverige! Vi är ett extremt land: sekulärt, rikt, fredligt och hyfsat jämlikt. Analys: Inget var bättre förr. Slutsats: Vi lever i den bästa av världar.

Observera! Det sistnämnda är ju inget som jag vill skryta med eller så. Nej, jag är absolut inte det minsta stolt över att bo i världshistoriens bästa land – jag är trots allt svensk läromedelsförfattare. Vi ligger lågt.

Johan Eriksson