Nya idéer ska leda till jobb

Kiladalens Utvecklingsbolag vill fortsätta utveckla Stavsjö på olika sätt. Språkcaféer har de redan ordnat med. Arkivfoto: Karina Frölund
Textstorlek:

​Laddstolpar, bostäder, appar och utflykter – det är ett brett spektrum av idéer som kommit in till Leader Sörmlandskusten i år. ”Det ser bra ut i idéfasen, men det ska ge jobb eller utveckling på landsbygden också”, säger Jacqueline Hellsten, verksamhetsledare.

Det som skiljer nya Leader mot tidigare är kravet att projekten ska generera jobb.

– Det är piskan. Alla idéer kommer att vägas i den vågskålen, förklarar Jacqueline Hellsten.

Idéerna som kommer in ska passa in i en av, eller helst flera av, fyra områden. Det handlar om arbete, integration, bostäder och turism.

Mer exakt ska det ge arbetstillfällen genom att utveckla de gröna och blå näringarna eller den lokala matproduktionen. Ökad integration och mångfald på landsbygden, modeller för boende och service samt idéer för att skapa fler arbetstillfällen genom att utveckla turismen.

– Det finns ett poängsystem som vi följer när vi sedan ska ta ställning till vilka projekt som ska få stöd och pengar.

Hittills har det kommit in elva skriftliga förslag på projekt, förstudier och utvecklingsidéer.

Kiladalens Utvecklingsbolag har fler idéer för Stavsjö. Redan nu har bolaget drivit på så landstinget öppnat sköterskemottagning och det finns språkcaféer för att asylsökande ska lära sig svenska. Nu vill bolaget satsa på språkundervisning, samhällsinformation, sociala aktiviteter, idrott och arbetspraktik i samarbete med idrottsföreningen och Stavsjöborna.

Dessutom vill bolaget bygga nya lägenheter runt den gamla skolan och vill därför ha stöd för att ändra detaljplanen och rita lägenheter.

Den ekonomiska föreningen Gröna kusten som samarbetar för turismen längs ”utflyktsvägen” mellan Södertälje och Norrköping, genom Kustsörmland, vill se till att turisterna med elbil slipper panik och räckviddsångest.

De vill ge elbilsägarna möjlighet att ladda genom att bygga ut laddinfrastrukturen. Gröna kusten söker pengar till en projektledare som ska samordna satsningen från olika företag längs utflyktsvägen, både vad det gäller stolpar, information och organisation.

Gnesta gränsfall vill göra en förstudie om integration i socialt företagande i hantverksbranschen, en tankesmedja i Järna vill undersöka möjligheterna att starta ett utvecklingscentrum med lokalt arbete för global hållbarhet och Sörmlands Matkluster vill utveckla en matapp till telefonen.

Nyköping kommun vill skapa produkter kopplade till skog och mark. Turism med vandring, cykling och paddling. Ge barnfamiljer fler reseanledningar, förlänga friluftssäsongen och göra friluftslivet tillgängligt. ”På ett innovativt och hållbart sätt vill kommunen skapa nya produkter och paketeringar baserat på de egna verksamheterna men också på de natur- och friluftslivstillgångar som finns i regionen, till exempel vandringsleden Sörmlandsleden och cykelleden Näckrosleden.”

Öknaskolan vill vara med i Plöj-VM och Nyköpings Flyghistoriska förening vill utveckla anläggningen.

– Än så länge är vi i fasen där vi stöter och blöter idéerna. Min uppgift är bland annat att bolla idéer och utveckla tankarna för att vi ska få bästa resultat, säger Jacqueline Hellsten.

Under februari ska alla goda idéer kunna registreras, i mars ska de handläggas och kanske att besluten är fattade i april.

Under fem år har Leader Sörmlandskusten sammanlagt 20 miljoner att fördela.

Karina Frölund