Hembygden ska bli resmål

Gruvorna i Koppartorp kommer att besökas på en av sommarens temaresor. Foto: Arkivbild/Eva-Lotta Eriksson
Textstorlek:

​Från historiska slott till gravmonument. Nu ger sig hembygdsföreningar­na i Sörmland in på turismmarknaden och lanserar sju olika tema­resor till sommaren.

– Vi gör det här för att få in nya besökare, säger hembygdskonsulent Jennie Fornedal.

– Och i slutändan kanske tjäna lite pengar.

Diskussionerna började redan under förra hösten och i våras arrangerades ett antal träffar där hembygdsföreningarna kunde diskutera olika temaförslag.

– Tanken var att minst två hembygdsföreningar skulle samarbeta i varje resa, man blir lätt hemmablind, säger Jennie Fornedal.

Målgruppen är i första hand andra föreningar och katalogen med resmålen för sommaren 2016 har skickats ut till bland annat pensionärsföreningar samt alla hembygdsföreningar i Sörmland, Östergötland och Stockholm.

– Vi har redan hört från ett folkdansgille i Stockholm som vill åka just den här resan, säger Bengt Sjögren från Nyköpings hembygdsförening.

Han ansvarar för resan som fått namnet ”Kanoner och grovplåt. Bergs- och järnhantering genom tiderna”. Det kommer bli en tur i sydöstra Sörmland med stopp vid Koppartorps gruvor i Tunaberg, Stavsjö bruk och Oxelösunds järnverk.

– Man får perspektiv på järnhanteringen som man här i Nyköpingstrakten kom igång med väldigt tidigt, säger Bengt Sjögren.

Det var hans eget intresse som till slut mynnade ut i temaresan.

– Vi har ett modernt levande järnverk och en massa gamla gruvor.

Nyköpings hembygdsförening är också med och arrangerar en annan resa som bland annat besöker Nyköpings hus, Nynäs slott och Antroposoferna i Järna.

– Vi hade en massa olika förslag, de andra får vi ta en annan gång, säger Bengt Sjögren.

– Det blir väl inte så många rutter i sommar, vi måste se hur allt funkar och lära oss. Andra år kanske det blir fler svängar.

Totalt finns sju temaresor till nästa sommar, utspridda från Fogdön till Östra Vingåker. Bengt Sjögren hoppas att utbudet av temaresor växer med åren.

– I början var jag skeptisk till idén, men sedan tänkte jag att den var ganska bra. Det finns många föreningar som kan tänkas vilja åka på en sådan här tur med kaffe, lunch och olika kulturaktiviteter. Det har alla förutsättningar att lyckas.

Eva-Lotta Eriksson