Gemenskap för alla till julen

Solveig Pettersson, husmor på Nicolai församlingshem i Nyköping, lägger sista handen vid inköpslistan för julaftons julbord i gemenskap. Foto: Anita Hedlund
Textstorlek:

​Julen kan vara en tung tid för den som är ensam. Därför öppnar Nyköpings församling sina dörrar till värme och gemenskap på julafton. Där hålls ett traditionellt firande med mat och musik, men tomten får man besöka någon annanstans.

– Ägg och sill. Skinka och lax däruppe, köttbullar och prinskorv därnere.

Solveig Pettersson, husmor på S:t Nicolai församlingshem i Nyköping visar sina kök i två våningar inför julbord och gemenskap på julafton. De är ett tiotal personer som hjälper till på julafton, både kyrkligt anställda och frivilliga.

– Det är mycket skratt i köket, vi jobbar tillsammans för en grej. Den glada stämningen sprider sig till gästerna, alla pratar om hur trevligt det är här. Människor är så tacksamma och glada att vi gör detta, de visar verkligen sin uppskattning, säger Solveig.

Det brukar komma ett hundratal gäster på julafton, i år är redan 70 anmälda. Den första ringde redan i november. Annonser, affischer och meddelande på kyrkans hemsida har informerat om Gemenskapens jul dit alla är välkomna, bara man anmäler sig.

Många av de som kommer är stamgäster som ofta också brukar delta i andra verksamheter inom kyrkan. En del är ensamma utan familj, andra har familjen långt bort eller kanske inte vill fira med dem. Det kommer också hela familjer, ibland kan det till och med vara tre generationer. Åldern på besökarna varierar från tre år till 90-plus och de barn som kommer bidrar till att liva upp stämningen.

– För ensamhushållet är det bra att komma hit, man behöver inte köpa hem en massa julmat som sen blir stående. Kommer man hit kan man ju känna att man fått sin julmat. 110 personer ryms i lokalerna, max 120, sen blir det nog oregerligt, säger Solveig på omisskännlig småländska.

Hennes småländska ursprung märks också på julbordets innehåll, där gottisbordet självklart innehåller ostkaka från Småland. Den serveras med både jordgubbssylt och hallonsylt, med tanke på gästernas eventuella överkänslighet för det ena eller andra. Och vispgrädde förstås.

Här serveras också morots- och kålrotslåda, en tradition inlånad från Allhelgona församling där husmor kommer från Finland.

I Nyköpings församling delar man upp värdskapet för storhelgernas gemenskapsarrangemang. Vartannat år är det S:t Nicolai, vartannat Allhelgona som står för ruljangsen.

Solveig är inte riktigt säker på hur långt tillbaka den här traditionen sträcker sig, men den var etablerad redan när hon själv tillträdde som husmor för elva år sedan.

Mitt på dagen inleds firandet med julandakt och traditionell julpsalm, sedan äter man. Då och då spelas lite julmusik på flygeln.

FAKTA Annat gemensamt julfirande i länet på julafton
Julaftonsgemenskap i Domherren/Kyrkans Hus, Strängnäs, mellan klockan 11-14. Vi umgås och äter ett enkelt julbord. Arrangerar gör Svenska kyrkan, Frälsningsarmén, Lions tillsammans.
Julfirande med mat, sång och överraskning mellan 13-17 i Fors församlingshem, Eskilstuna.
Tillsammans i Flen satsar på ”En julför alla” och bjuder på lättare jullunch mellan 11-13! Alla är välkomna och barnen får paket.
Jul i gemenskap i Katrineholm 11.30. Efter samlingen vid krubban, serveras det gröt och skinksmörgås i församlingshemmet. Avslutas med julbönen kl 17.00.

Anita Hedlund