Mer mobil vård

Med fler mobila enheter ska landstinget ta sig ut till asylboenden för att göra hälsoundersökningar. Foto: Arkiv/Eva-Lotta Eriksson
Textstorlek:

​Tre mobila enheter som åker på besök till asylboenden, istället för en. Det är en av insatserna som Landstinget i Sörmland gör för att möta det ökande antalet asylsökande i länet.

– Vi har redan en mobil enhet med tre sjuksköterskor, det ska vi utveckla till tre enheter med två sköterskor i varje. De ska regelbundet besöka Migrationsverkets anläggningar för att göra hälsoundersökningar, säger Hälsovalschef Asghar Farahani.

Det är Hälsoval som ansvarar för länets primärvård, och därmed också vården för de nya asylsökande.

– Vi har redan ett besvärligt läge, inte bara på grund av flyktingarna utan inom primärvården överlag. Vi får se om det här kan kapa topparna.

När de nya mobila enheterna kommer att rulla på vägarna återstår att se. Bilar och datorer behöver köpas in och utrustas, och personal behöver rekryteras och utbildas.

– Processen går inte att skynda på, vi har inga lediga resurser som går att flytta på, säger Farahani.

– Jag hoppas att det kommer gå snabbt, men det beror på om vi får sköterskor som kan göra sig lediga från sina befintliga jobb och börja hos oss. De flesta har ju en uppsägningstid på två till tre månader.

Han vill i framtiden också se ett traumacenter där kuratorer, psykologer och läkare arbetar med svårt traumatiserade patienter.

Dessutom kommer resuser inom asyl- och flyktingfrågor att samordnas under samma tak i Eskilstuna.

Det är därifrån de mobila enheterna kommer att utgå.

– Jag tror att det kommer bli jättebra. Bara att beslutet togs betyder jättemycket, säger Farahani.

Eva-Lotta Eriksson