Äppelmusteri på turné

Johan och Iuliana Carlsson driver Trosa musteri och med sitt ambulerande musteri åker de runt i äppelrika Sörmland men de driver också en permanent verksamhet i Vagnhärad. Foto: Lena Magnergård
Textstorlek:

Med sitt musteri på släp far John och Iuliana Carlsson, som driver Trosa musteri, på turné. 15 ton äpplen beräknar de musta under september och oktober. Det mesta tappas på trelitersboxar. En förpackning som vi annars kanske förknippar med en helt annan dryck.

I dag står Johan och Iuliana på Nynäs slott med sitt ambullerande musteri. Hans Mikaelsson från Gnesta har just lämnat in sina äpplen och päron.

– Jag vill prova att blanda, säger han. Det kan bli riktigt bra, vänta en stund så smakar vi sedan.

Äpplena, och i det här fallet även päronen, processas och pastöriseras under Johans säkra övervakning.

– Det går ju som på räls, skrattar Hans och fortsätter:

– Jag hade faktiskt ingen aning om att den här möjligheten fanns. Tidigare har jag lämnat in mina äpplen till andra musterier, som är större, och ofta får man då tillbaks must från andras äpplen. Men här kan jag ju följa hela processen med min egen frukt. Det ger lite mer känsla.

– Jag tycker också att den här musten blir väldigt bra eftersom den processas direkt och därmed kommer väldigt lite i kontakt med luften. Det innebär att det färdiga resultatet, alltså musten, inte blir brun och ful.

Förutom att Trosa musteri åker runt till några fasta stationer i Sörmland kan de också åka till leverantörer av äpplen om det handlar om större mängder.

– Skulle det vara så, säger Iuliana, kan vi plocka äpplena också. Det beror helt på mängden och vad vi kommer överens om. Vi är flexibla.

Och så plötsligt ropar Johan:

– Nu är det klart, vem vill smaka? Vi alla får en liten ”hutt” av den gula drycken och Hans säger nöjt:

– Det smakar ju gudomligt.

Lena Magnergård