Vill gärna se fler kvinnor som brandmän

Helena Broström och kollegan Johan Gagnert tränar livräddning i Hosjön i Malmköping. Foto: Nina Lindh
Textstorlek:

Stöttningen från kollegor på ordinarie arbetsplatsen, där flera redan var deltidsbrandmän, fick Helena Broström att ta steget till räddningstjänsten. I maj blev hon Malmköpingsstationens första kvinnliga brandman.

När Sörmlandsbygden träffar Helena på stationen i Malmköping finns också Therese Andersson med som är heltidsbrandman på räddningstjänsten i Flen. Hon har arbetat i Flen sedan 2012 och kan berätta för Helena hur det kan vara att arbeta i räddningstjänsten som tjej.

– När jag säger vad jag jobbar med får jag ofta följdfrågan vad jag gör i räddningstjänsten och får då förklara att jag är brandman och inte något annat, säger Therese.

Therese visste tidigt att hon ville arbeta inom räddningstjänsten men trodde inte det var möjligt. Hon säger att hon saknade förebilder och att hennes pappa tyckte att hon skulle bli polis istället.

Helena funderade redan 2010 på att göra antagningstesterna men det blev inte av förrän i februari 2015.

–Testerna gjorde vi på brandstationen i Flen och gångbandstestet med full utrustning var betydligt jobbigare än vad man kan tro, säger Helena Broström.

Efter godkända tester väntade en 12-dagars heltidsutbildning tillsammans med blivande deltidsbrandmän från övriga Sörmland. Och i maj åkte Helena på sin första utryckning.

– En av mina första utryckningar var en bilolycka i Malmköping och jag fick spärra av vägen. Då trodde jag att jag skulle möta reaktioner från människor på att jag var enda tjejen och ny i räddningstjänsten, men jag fick inga reaktioner alls, säger hon.

Vid rundvandring på stationen visar Helena att hon fått sin plats för ombyte något avskilt men duscha måste hon göra hemma tillsvidare.

– Duscharna ska byggas om för det finns bara en avdelning så jag har fått skriva på papper att det är ok för mig att jag duschar hemma tillsvidare, säger hon.

Vid närmare titt på utrustningen visar Therese Andersson och Helena Broström att det också kan komma att behövas fler förändringar. Torrdräkten som används vid livräddningar finns bara i storlek large och simfötterna har storlek 44-45. Men larmstället som Helena Broström fått är hon nöjd med.

– Kläderna är helt nya och fortfarande alldeles stela men i tjejmodell, säger hon.

De upplever båda att de stöttas av sina kollegor på respektive station. Killarna har sagt att de kommer ställa samma krav på Helena som de gör på varandra, men att de också kommer hjälpa henne till rätta som ny i räddningstjänsten.

Therese säger att hon tänker på att hon måste vara i extra fysiskt god kondition, men att man alltid hjälps åt att lösa situationerna som man ställs inför.

Kjell-Åke Källström är räddningschef i Flens kommun och vill gärna anställa fler tjejer men får inte göra det så ofta.

– Tyvärr är det så låg rörlighet i personalkåren – man börjar jobba inom räddningstjänsten och sedan är man ofta kvar tills man går i pension. Och tjejerna som går SMO-utbildningen och är duktiga ryker på en gång. Men jag vill anställa tjejer och gärna tjejer som vill stanna, säger Kjell-Åke Källström.

Idag är Therese gärna ute på mässor och skolor och berättar vad ett arbete inom räddningstjänsten innebär. Både Therese och Helena tror att prova-på-dagar för bara tjejer kan vara ett sätt att locka fler tjejer till räddningstjänsten.

Nina Lindh

 

FAKTA

Antagningskrav för deltidsanställning i räddningstjänsten, Flens kommun

• Klättra till 20 meters höjd på stegbil

•Gå med full utrustning i 6 minuter på löpband i 8° lutning i hastighet 5,6km/h (2 minuter uppvärmning + 6 minuter testtid)

•Sökövning under 2 minuter med ansiktsmask, luftpaket och förbundna ögon.

•Simkunnighet

Vid rekrytering för heltidsanställning utförs personlighetstester. Varje kommun i Sverige är självbestämmande om vilka antagningskrav som ska gälla för anställning i räddningstjänsten.

SMO = Skydd mot olyckor är en tvåårig eftergymnasial utbildning för att bli brandman och arbeta med räddning och säkerhet.

(Källa: www.msb.se)