Hjälpen sitter en dator bort

Till tjejjourens webbchatt kan unga flickor vända sig med stora som små problem. Andrea Nilsson och Ida Midnattssol jobbar på tjej- och kvinnojouren Miranda. Ffoto: Eva-Lotta Eriksson
Textstorlek:

​I tio års tid har tjejjouren Miranda i Katrineholm hjälpt flickor med små och stora problem.

– Jag upplever ofta att man är ett bollplank som speglar vad tjejen upplever, frågar vad hon själv kan göra och hänvisa till andra myndigheter eller personer när det är så pass allvarligt, säger Ida Midnattssol, som arbetar med jouren.

 

I somras var de ute och firade jubileet på stan.

– Det var många som inte visste vilka vi var, trots att tjejjouren fyller tio år och kvinnojouren har funnits i Katrineholm sedan 1982, säger Ida Midnattssol.

Tjejjourens verksamhet bedrivs till stor del på internet, via en chatt som har öppet två dagar i veckan. Deras främsta målgrupp är flickor i Katrineholm, Flen och Vingåker, men eftersom man kan vara helt anonym kan i princip vem som helst delta.

– När tjejjouren startade i Katrineholm var det via telefon. Det var inte lika lättillgängligt och även om man var anonym är man inte lika anonym på telefon, säger Ida Midnattssol.

Det är hon eller någon av de ideellt engagerade som sköter chatten.

De som arbetar på tjejjouren har tystnadsplikt och ingen anmälningsplikt. Däremot kan de finnas till hands för stöd och hjälp.

– Finns personen i Katrineholm kan vi till exempel vara med när man gör polisanmälan, eller så kan vi svara på frågor hur det går till, säger Ida Midnattssol.

Till jouren kan tjejer vända sig med alla möjliga problem, det kan vara allt från menssmärtor och hjärtesorg till självskadebeteende, ätstörningar eller självmordstankar. Inget problem är för litet eller för stort.

– Det är ett lättillgängligt verktyg för att hjälpa unga tjejer. Jag vet själv hur jobbigt det var när jag var 15-16 år, säger Andrea Nilsson som studerar till socionom och gör sin praktik på Miranda.

Efter att de i somras bytte till en ny hemsida med en annan chattlösning har antalet tjejer som kontaktar dem ökat markant.

– Vi har redan haft fler nya stödpersoner sedan chatten öppnade, än vad vi hade haft dittills under året, säger Ida Midnattssol.

– Det visar hur viktigt det är för unga människor att få tala med vuxna med andra erfarenheter, säger Berit Kolskog som arbetar med kvinnojouren.

Tjejjouren har ett nära samarbete med kvinnojouren med samma namn, Miranda. Dit vänder sig främst kvinnor som utsätts för våld i hemmet, från Vingåker och Katrineholm.

Det finns till exempel ett jourhem för kvinnor och barn som har flytt från en misshandlande man. Tjejjouren har ett mer förebyggande arbete.

Männens makt och strukturen i samhället är dock något som påverkar bägge verksamheterna, oavsett om det handlar om en mamma som blir slagen i hemmet eller en ung tjej som blir våldtagen.

– Vi kan uppmuntra framförallt tjejer att inte skicka bilder på sig själva eller gå ut ensam på kvällen, men egentligen är det killen som lägger ut bilderna på nätet eller våldtar som gör fel. Det är de som borde anpassa sig. Det här inkräktar på tjejers livsutrymme, säger Ida Midnattssol.

– Det jobbas för lite på andra fronten. Det startas tjejgrupper, men var är alla schyssta män som kan starta bra killgrupper, slå ner näven i bordet och säga ”Det här är inte okej”? säger Berit Kolskog.

De tycker att det kan vara svårt att prata om de underliggande problemen och strukturerna som finns i samhället.

– Att prata om män och kvinnor som grupper är minerat fält, men vi måste kunna generalisera utan att det behöver inkludera alla, säger Ida Midnattssol.

Det är mycket i samhället som måste förändras, anser de.

– Till exempel när det kommer till våldtäkter ifrågasätts fortfarande den unga tjejen. Det är inte demokratiskt. Vissa män kan inte tro att de kan ta vad de vill bara för att tjejen har en kort kjol, säger Berit Kolskog.

– Det är som jämförelsen om man har på sig en Rolex-klocka och blir rånad, att det skulle vara ens eget fel då, säger Ida Midnattssol.

Eva-Lotta Eriksson