Rallyfest på Ericsbergs slott

Det var fullt med publik på Slottssprintens sista sträcka som gick precis utanför Slottsparken. Många ville föreviga minnet av de slirande bilarna. Foto: Robert Linde
Textstorlek:

Tusentals besökare tog sig ut till Ericsbergs Slott utanför Katrineholm, i lördags för årets rallyfest, Slottssprinten. Sörmlands rallyförare gjorde succé och totalsegrare blev Flens Ingemar Svensson.

Solen sken och bilarna gick varma. Med totalt 122 tävlande bilar, uppdelade i sex olika klasser fanns det gott om bilar att titta på.

– Jag gillar de gamla bilarna, de ser så roliga ut, säger Dennis Videmark, 7 år, och pekar på en röd gammal Saab i närheten av serviceplatsen.

Det var faktiskt den bilen med föraren Gunnar Fredriksson från Katrineholms MK, arrangörsklubben, och kartläsaren Kurt Nensen från Gnesta MK som vann klassen AppK-81.

Rallysprinten var uppdelad i fyra korta etapper, den första och den sista avgörande gick precis vid slottet. Totalt åkte förarna 21 km och vinnartiden blev 12 minuter och 45 sekunder.

Det gick bra för Sörmlandsförarna. I huvudklassen 4WD tog Flens MKs Ingemar Svensson hem totalsegern.

Endast 1,2 sekunder före meriterade Niklas Hägg, som förvisso är från Hälsingland men hans kartläsare Christer Carlsson representerar Katrineholms MK. Även 1300 Rallycup som var en av klasserna, togs hem av en Katrineholms MK duo.

För rallyts kändis, Magnus Samuelsson, tidigare världens starkaste man gick det inte lika bra, men han hade kul, precis som många andra. Det var många lokala åkare och många kände varandra och stämningen i tävlingen var riktigt bra. Även flera gotlänningar hade tagit sig över Östersjön för att racea, men kanske mer för efterfesten.

– Ja det är klart vi ska på grillfesten sen och käka vildsvin, sa Sebastian Johansson som körde för Gotlands MF BK i 2WD klassen.

Den stora grillfesten efter rallyt hålls också vid slottet och är minst lika uppskattad som tävlingen, med grillat vildsvin och musikunderhållning. Först skulle dock segrarna i varje klass få fira.

På slottstrappan, med slottet bakom sig och publikens jubel framför sig med utsikt över hela slottsparken var det en mäktig prisceremoni.

Hela arrangemanget, från längdhoppstävlingen på fredagskvällen till städningen på söndagen var lyckat. De flesta besökarna verkade omåttligt nöjda. Sebastian Bourghardt och Per Johansson från Rallyradion som livesände hela tävlingen hade en kul dag på jobbet.

– Det är en otroligt välarrangerad tävling som lockar mycket folk, säger Sebastian.

Längdhoppstävlingen hade frivillig entré där pengarna gick till cancerfonden och man drog in över 26 000 kronor. Längst flög Niklas Hägg med sina 31 meter.

Vid fina ställen som slott och i bra väder håller sig sällan de finare bilarna borta, så förutom alla häftiga rallybilar glänste grusvägarna på lördagen av dyra personbilar. Vid cafét i slottsparken stod bland annat en röd Ferrari uppställd och drog till sig uppmärksamhet.

– Jag tycker bättre om den här, den är inte lika skitig som rallybilarna, säger Anita Larsson och skrattar.

Robert Linde