Mygg eller folk?

Textstorlek:

 

I Sverige finns några av de tätaste bestånden i världen av aggressiva stickmyggor. Alla som någon gång vistats vid ”fel” tidpunkt nära Nedre Dalälven, eller för all del längs Torne älv efter en försommar med mycket översvämningar, vet hur det känns att ha armar, händer, fotknölar, hals, nacke och ansikte mer eller mindre övertäckta av stickande myggor.

Mycket närmare panik kan man nog inte komma som människa.

Om hundar och andra husdjur kunde tala skulle de säkert också vilja lägga ett sanningens ord till den myggdebatt som återkommer så gott som varje år vid den här tiden.

I år höll det på att bli värre än vanligt i Nedre Dalälvsområdet. Efter den regniga starten på sommaren stod det klart att de pengar som anslagits för att bekämpa myggen inte skulle räcka.

Regeringen hade då dragit ned anslaget till myggbekämpningen från fyra till tre miljoner. Som en tung dimma över detta beslut vilade miljöministern Åsa Romsons andedräkt. Hon hade tidigare förespråkat alternativa metoder för det drabbade områdets del. Så sent som i maj sade hon att regeringen ville fasa ut det väl beprövade biologiska bekämpningsmedlet BTI för att i stället röja mark längs Dalälven och släppa in betesdjur. Hur betesdjuren skulle uthärda detta framgick inte…

Men till de boende i det hotade Dalälvsområdet sade Romson, till att börja med, att de fick förlita sig på vädret – underförstått att det skulle bli ogynnsamt för stickmyggorna. Några extra pengar till myggbekämpning skulle de i varje fall inte få.

Fast efter bara något dygns intensiv kritik, bland annat från den i området boende vice centerordföranden Anders W Jonsson, som hälsade Romson välkommen att vistas en dag på plats när myggplågan är som värst, vek hon sig för trycket och plockade fram fem extra miljoner ur gömmorna.

Skönt, kan man väl tycka. Men man kan också anse, på vid det här laget tämligen goda grunder, att det börjar bli hög tid att komma ifrån det årliga duttandet och dividerandet kring myggbekämpningen och övergå till en mer långsiktig lösning. Ungefär så sade också Anders W Jonsson som kommentar när Romson hade tvärvänt.

Liknande tankegångar har tidigare också framförts från annat politiskt håll. Exempelvis har kristdemokraten Mikael Oscarsson i en intressant riksdagsmotion från 2013 anfört hur myggbekämpning är en permanent och specialiserad verksamhet på många håll i världen.

Att turister på franska Rivieran eller de grekiska öarna, i Thailand, Australien eller Florida slipper mygginvasioner just på grund av en organiserad bekämpning är det kanske inte så många som vet.