Pippi fyller 70 år

Textstorlek:

Grattis, får man väl säga, och lyfta på hatten. Pippi Långstrump, allas vår Pippi, fyller nämligen 70 år.

Finns det några svenska barn som inte läst Astrid Lindgrens superbestseller? De är i varje fall lätt räknade.
Pippi-böckerna, och för övrigt alla Astrid Lindgrens böcker, är ju barnböcker som läses av generation efter generation och ordet barnboksklassiker räcker nästan inte till.
Och nu jubilerar alltså den olydiga flickan. Det hela började 1941 när Astrids dotter Karin var sjuk i lunginflammation. Hon ville gärna höra en saga och bad mamma Astrid berätta om Pippi Långstrump.
Några år senare hade Astrid stukat foten och nu var det hennes tur att vara hemma och sjukskriven. Då fick hon tid att skriva ned berättelsen om Pippi. Året därpå gavs boken ut. Resten är, som man säger, historia.
Vid det här laget har, som väl de flesta vet, böckerna om Pippi Långstrump lästs av barn över hela världen. I dagsläget är de sålda i en imponerade upplaga av cirka 60 miljoner (!) exemplar.
Böckerna om flickan med de två olikfärgade strumporna är översatta till runt 70 språk.
Det är ändå inget mot totalupplagan på Astrid Lindgrens böcker. Där talar vi om en världsupplaga i nuläget på 150 miljoner böcker! Och fler upplagor och utgåvor trycks hela tiden.
Här hemma kommer det för övrigt i dagarna en jubileumsbok i 24 kapitel där de klassiska illustrationerna restaurerats färgmässigt.
Pippi är Astrid Lindgrens populäraste gestalt, men inte överallt. I Ryssland är Karlsson på taket, den mest populära figuren.
Astrid Lindgren själv fyllde 70 år 1977. Astrid Anna Emilia Lindgren föddes 1907 i Vimmerby. Hon dog i Stockholm 2002 och bodde då kvar i sin lägenhet på Dalagatan, där hon bott så många år.
Rolf Johnsson