Är du nationalist eller….?

Textstorlek:

Hurra! Sverige vann Eurovisionsschlagerfestivalen! Igen! Men Guuuud vad jag är stolt över att vara svensk…..

Plötsligt är vi alla, nästan alla i alla fall, nationalister. Måns Zelmerlöv sveper in sig i svenska flaggan och vi applåderar och hurrar och det är alldeles, alldeles ok. Och alldeles alldeles ofarligt, plötsligt. De som viftar med svenska flaggan misstänks inte för att vara SD-are eller något ännu värre. Plötsligt går det alldeles utmärkt.

För första gången i mitt liv så var jag i Oslo för att med norska vänner fira 17 maj, Norges nationaldag. Redan på morgonen möttes jag av en fras jag kom att höra åtskilliga gånger, nämligen ”Gratulerer med dagen”. Klockan åtta på morgonen sattes så den norska flaggan ut på balkongen, alla klädde sig i finkläder, kvinnorna i sina bunader, alltså det vi kallar folkdräkter och vi begav oss ner till centrum och promenerade till paradgatan Karl Johan. Och så började paraden! Aldrig i mitt liv har jag sett så många blåsorkestrar och aldrig någonsin har jag sett så små människor spela så stora instrument. 100 skolor representeras varje år och varje skola har en egen ”korps” alltså skolblåsorkester.

Ungdomarna, från elva år och uppåt blandas ihop med äldre medlemmar och här var det då inte någon brist på kvinnliga musiker. Alla åldrar, former, kön och instrument i en salig blandning. Och alla etniciteter viftade med den norska flaggan, som en absolut självklarhet. Det fanns en korps som bestod av ungdomar som hade olika fysiska och psykiska funktionshinder. De lär sig att enbart spela vissa toner i melodierna som sedan sätts ihop till en helhet. Det lät fantastiskt bra och var starkt berörande. Det viftades med norska flaggor, det hipp hipp hurraades och överallt glada ansikten och en stolthet som lös igenom.

Javisst, Norge var ockuperat av nazisterna, de har en annan historia än vad vi i Sverige har, precis som Finland som har sin självständighetsdag den 6 december. I Sverige blir det på något sätt skämmigt att vifta med svenska flaggor utom när vi vinner Eurosvisionsschlagerfestivalen, deltar i olympiska spelen eller i VM. Svenska flaggan associeras till SD, vilket ju är alldeles barockt särskilt med tanke på att att de på ett fullständigt okunnigt sätt rör ihop begreppen om vad som är svensk kultur och svenska traditioner….. Kulturer har alltid blandats och vår vanligaste svenska folkdans är ju polskan, som kom ifrån Polen, schottisen från Skottland och fiolstråken, ja den fick vi ju från Kina.

Hur hade historien sett ut om vi inte fått influenser och stimulans? Och nationsgränserna ändras efter krig och motsättningar. Det är segraren som drar linjerna, ibland på skrivbordet långt bort från berörda områden, gränser går igenom byar och mellan släkter, rakt igenom kulturer som hört samman i långa tider. Och vi i Sverige har ju våra nationsgränser, vi är en nation som rymmer ett flertal olika kulturer och som är jäkligt stolt över att Måns vann med en låt som definitivt har sina rötter långt ner i Afrika och som egentligen inte alls är speciellt svensk.

Marie Selander