Hyr ett djur och testa barnens intresse före köp

Marike Angememt, som bor i Stallarholmen, har ett genuint intresse för djur och har haft husdjur i hela sitt liv. Hon skulle, utan att tveka, kunna tänka sig att hyra ut kaninen Gucci eller älsklingskatten Freja, när familjen ska åka iväg på semester. FOTO: Lena Magnergård
Textstorlek:

​– Jag tror att det ligger i tiden att hyra. Man behöver inte äga allt, säger Pia Boson, som tillsammans med Eva Albäck startar upp ett företag och en webbplats som ska vara en mötesplats för djurägare och eventuella ”passare”.

Idén har de, efter flera års funderande, kommit fram till själva.

– Vi träffades på en företagarkurs för kvinnor som Karin på Hornuddens trädgårdar arrangerade och under ett grupparbete upptäckte vi att vårt samarbete fungerade väldigt bra, säger Eva Albäck.

Då drev Pia ett eget kommunikationsföretag och Eva jobbade som jurist på Energimyndigheten.

För en tid sedan sa Eva upp sig för att bli egen företagare. Nu driver har hon en biodling med sju samhällen på tomten i Strängnäs och ligger i startgroparna med det nya företaget Svoff.

Svoff är en mötesplats för djurägare och bygger på ett ”win-winupplägg”.

De som registrerar sig, och använder tjänsten, betalar en mindre summa och medlemmarna kommer sedan själva överens om villkor, tidsperiod, skötsel och annat.

– Jag tycker det här är ett utmärkt sätt för den som vill låta någon annan pyssla om sitt husdjur eller om man vill ta hand om ett djur under en kortare tid för att till exempel pröva på hur det är att ha en hund eller katt, säger Pia.

– Vår webbplats kommer också att fylla en viktigt funktion eftersom det blir allt fler singelhushåll och då är ju sårbarheten så mycket större. Har man ett djur och till exempel blir sjuk kanske det inte är så lätt att hitta någon som kan tillfälligt passa det, lägger Eva till.

Att det finns en marknad för detta djurutbyte är Pia och Eva övertygade om. Pia har plockat fram siffror som visar att det bara i Sörmland, finns 26 053 registrerade hundar på 18 564 ägare, enligt Hundregistret 2014.

Frågan är då bara om man som djurägare, verkligen vågar låna ut sin lilla skyddsling?

– Det skulle jag verkligen våga, säger Marike Angenent som har två katter, Freja och Findus samt kaninen Gucci, och fortsätter:

– Jag tror att man märker ganska snabbt vem det är som vill hyra eller låna djuret. Jag menar, om det är någon som man inte tror på, är det bara att säga nej.

Har du själv hyrt ut dina djur?

– Nej, jag har inte tänkt på det, inte än.