Bussarna med teaterbesökare kommer från hela Mellansverige

Nu börjar sista Hjalmarrevyn

Revykungen Peter Flack gör sin sista stora Hjalmarrevy. Bilder: Rolf Johnsson
Textstorlek:

De kommer i busslast efter busslast från Uppsala, Västerås, Borlänge, Eskilstuna… för att se Hjalmarrevyerna i Örebro.
Men om ett knappt år är det slut. Peter Flacks ”Hjalmars drömrevy” är den sista.

Han började professionellt med revyandet 1976. Nu 40 år senare är det dags för grand final vad gäller klassisk Hjalmarrevy.

Till Sveagruppens nätupplaga säger Peter Flack inför premiären av Drömrevyn:

– Jag är nästan den ende i landet som jobbar vidare med den gamla revytraditionen. Jag är alltså kvar i det klassiska revytänket och det är nog det som folk uppskattar.

– Visst blir mycket knutet till Hjalmar, men revyerna innehåller mycket mer. Att Hjalmar berättar är poängen och publiken vill känna igen sig.

– Ungefär som när jag själv var ung och lyssnade på pratskivor med Martin Ljung och andra. Jag hörde dem ju hur många gånger som helst, spelade nästan sönder dem. Men jag tröttnade inte på att höra favoriterna om och om igen.

Intressant är att busslasterna går i skytteltrafik till Örebro från inte minst Mälardalen.

– Majoriteten av våra besökare kommer utifrån. 80 procent av dem kommer från en radie av 20-25 mil, och många via bussbolag som ordnar resor, säger Christer Linder som håller i bokningarna år efter år.

– Vi har en snittbeläggning på över 90 procent, vilket får anses som mycket högt.

Peter Flack fyller 70 nästa år och tycker alltså att det är dags för final vad gäller Hjalmarrevyerna.

– Men har jag hälsan kvar kan det kanske bli någon annan enklare variant där Hjalmar är med. Vi får se vad framtiden bjuder på, säger den uppskattade underhållaren.

Hjalmars drömrevy pågår till 10 maj, gör ett sommaruppehåll, och återkommer i slutet av september för att ta slut i januari nästa år.

Årets revy blir en blandning av de bästa godbitarna från 40 års revyer, plus nyskrivet material. Men även gamla succénummer har omarbetats för att vässas.

Rolf Johnsson