Tema: Miljö

Rätt använd energi spar pengar i många företag

Lars-Göran Sander och Torleif BengtsMed relativt enkla metoder kan energiförbrukningen i ett företag sänkas med 30 procent. Lars-Göran Sander och Torleif Bengts funderar som bäst på hur spillvärmen från krympugnen ska kunna tas tillvara och användas till att exempelvis värma kontoret.
Textstorlek:

Energieffektivisering är ofta en lönsam satsning. Med rätt metoder kan företag sänka sin förbrukning med 30 procent.
– Med utbildning skapas en ny energieffektiv kultur i företaget vilket är ett smart sätt att förändra och spara innan en kris kräver en förändring, menar energikonsulten Lars-Göran Sander, Abergon AB.

Under de senaste tio åren har priset på el på den så kallade spotmarknaden i snitt ökat från 12 till 48 öre per kilowattimme.

– Fortsätter prisstegringen i den här takten kommer en kilowattimme kosta två kronor år 2020. Och det är priset före skatt och avgifter. Med den framtidsvisionen är det lätt att förstå att energieffektivisering är viktigt, påpekar Lars-Göran Sander.

Till hösten kommer han med stöd från länsstyrelserna i Sörmland, Uppland, Örebro, Västmanland och Stockholm erbjuda tolv företag i varje län en utbildning med syfte att sänka energiförbrukningen i företagen.
Kursen, som finansieras med hjälp av EU-pengar, vänder sig till företag på orter med max 3 000 invånare.

Under kursen kommer företagen få hjälp med att kartlägga sin energiförbrukning, få råd och hjälp på plats, utforma en energiplan och stegvis sänka förbrukningen.

– Många företag vet att man ska spara energi och många vet också varför. Men det är få som verkligen gör det. Att spara energi har inte samma status i företagsvärlden som att öka omsättningen. Produktionen kommer i första hand och många är rädda för åtgärder som gör att den kanske störs. Dessutom är det lätt att bli hemmablind, man ser inte sina egna energiförluster.

Med en minskad energianvändning minskas slitaget i anläggningen och underhålls- och produktionsstörningar minskas, vilket snabbt betyder väsentliga summor påpekar Lars-Göran Sander. – Energieffektivisering är ett smart sätt till ett bättre företagande.

Företaget Stockmos på Ekerö i Mälaren har det senaste året jobbat med att bli energismarta. Företaget, som tillverkar alkoholfri cider och saft, har 30 anställda och omsätter ungefär 100 miljoner kronor per år.
Företagets ursprungliga produkt var äpplemos – på Ekerö fanns en gång i tiden Sveriges näst största äppleodling.

– Moset gjordes enligt ett speciellt recept och innehöll väldigt mycket socker. Under kriget var det ju sockerransonering, men ransoneringen gällde inte företag. Äpplemoset fungerade väldigt bra att baka på, det ersatte socker helt enkelt, berättar Torleif Bengts, produktionschef på fabriken.

Idag har cider- och safttillverkningen ersatt äppelmoset. Ett genomsnittsdygn produceras hela 180 000 liter drycker i fabriken. Energikostnaderna är cirka 1,5 miljon kronor om året. Med en effektivisering på 30 procent skulle företaget spara 500 000 kronor om året.

Kartläggningen som Lars-Göran Sander har gjort visar att det i fabriken finns både små och stora insatser att göra.

– Med en tydlig plan har det varit enkelt att se vad som bör genomföras. Storleken på en del besparingar har varit förvånande. Vi har rörelsestyrd belysning i nästan alla lokaler nu. Det blir inte bara billigare utan också bekvämare, man slipper tända och släcka. Vi har också bytt ut belysningen i en del utrymmen. I kylrummet till exempel var det naturligtvis dumt att ha belysning som värmer. Då krävs det mer kyla för att få rätt temperatur, konstaterar Torleif Bengts.

Andra förändringar med större potential att spara pengar är mer komplexa och har krävt och kommer att kräva större insatser.

– Runt krympugnen bildas spillvärme, som inte behövs där. Nu funderar vi på hur vi ska kunna använda överskottet för att värma exempelvis kontoret. Lyckas vi med det spar vi inte bara energi utan får också bättre arbetsmiljö i fabriken, säger Torleif Bengts.

– Det är viktigt att se till hela energisystemet kombinerat med produktionsprocesser för att hitta bästa möjliga optimering. I vissa fall kan till och med en ökad energiförbrukning i enskilda processer vara en effektivisering om det får människor att må bättre och arbeta effektivare. Det är viktigt att människa och maskin fungerar optimalt tillsammans, inflikar Lars-Göran Sander.

Utbildningen i länsstyrelsens regi startar i september och pågår fram till maj nästa år. Sista ansökningsdag är sista juni.