Tema: Mat

Småskaligt på matsedeln

Carina Dalunde rör i grytanI Carinas verkstad pågår ett ständigt experimenterande för att få fram nya spännande smaker.
Textstorlek:

Strax utanför Gnesta vackert beläget vid sjön Sillen ligger gården Norra Stene. Här bor och verkar Carina Dalunde och Staffan Åkerman.
Norra Stene köptes 1909 av Staffans gammelmoster Elin Löfström. Hon var trädgårdsmästare och levde ogift på gården. Det berättas att hon red damsadel in till Gnesta för att handla, en ovanlig syn även på den tiden.

Annons:

Staffans mamma och hennes två systrar ärvde gården, som sedan under många år fungerade som sommarställe.

Systrarna hade tillsammans tolv barn, så för att undvika framtida arvstvister var mammorna kloka nog att omvandla gården till bostadsrättsförening. Elva kusiner är nu ägare till de många husen och det finns även en mängd barn och barnbarn.

Det är bara Staffan och Carina som bor här året om. Staffan bosatte sig permanent på Norra Stene i slutet av sjuttiotalet. Hans barn var små då och han prova ett annat sätt att leva. Gårdens betesmarker var helt igenväxta så han skaffade får och började så småningom bruka marken ekologiskt.

Nu i början av april är lammningen i full gång. De 50 tackorna har fått 68 lamm och fler kommer, alla har inte lammat än.

– Förutom verksamheten med fåren odlar vi spannmål, vall, raps, frukt, bär och örter. Vi pressar själva cirka åttahundra liter rapsolja per år, berättar Carina.

– Vi är med i  den ekonomiska föreningen Rheum. Föreningen utvecklades ifrån samarbetet kring rabarberodling. Vi var några som jobbade med att återupptäcka gamla sorter med en lägre halt av oxalsyra.

Rheum består idag av nio gårdar, som har får, kor och odling av grönsaker samt ett par förädlingsföretag.

– Vår målsättning är att framhäva det småskaliga jordbruket och samarbetet. Vi brukar säga att ”vi vill vara duktiga på att vara små”. Alla hjälps åt inom föreningen och har olika ansvarsområden. Medlemmarna turas om att varje vecka att köra djur till Rinkeby slakteri i Jönåker.  I genomsnitt slaktas tio lamm i veckan.

– Bra är att vi har många stående beställningar från fasta kunder såsom livsmedelsaffärer och restauranger. Vi levererar till exempel nötfärs till Trosa kommuns äldreboende och skolor en gång i veckan.

Carina driver sedan många år Norra Stene Skafferi. Hon framställer kryddade rapsoljor, marmelad, sylt, chutney, örtsalter och smaksatt  vinäger.

I hennes verkstad pågår ett ständigt experimenterande för att få fram nya spännande smaker. Även ögat får sitt, det ser väldigt vackert ut med en kanderad rosenknopp i Carinas rosengelé eller en kanderad vinbärsklase i hennes röda vinbärsgelé.

– Jag var med och startade föreningen Äkta Sylt för cirka tre år sedan. Föreningen kom till stånd med hjälp av Länsstyrelsens projekt för att stärka kvinnligt företagande.

Äkta Sylt består av sju företag spridda från Rättvik i norr till Koster i söder. I sitt gemensamma lager i Flen har de ett sortiment på över etthundra olika sorters marmelad och sylt.

Alla medlemmar har ett intyg på avlagt kunskapsprov från Svenska Syltningssällskapet där den välkände konditorn Jan Hedh är en viktig inspiratör och frontfigur.

Kunskapsprovet innebär allt från att koka sylt och göra sitt eget pektin till att sylta och kandera blommor.

– Vi har många stående beställningar. Jag är väldigt stolt över att mitt prisbelönta äpplemos med vanilj och kanel alltid finns på frukostbuffén på Nobis Hotel vid Norrmalmsstorg i Stockholm.

En annan viktig verksamhet är Bondens egen marknad, som Carina har varit ordförande för i många år. Den är spridd över hela landet och finns på 19 platser från Malmö i söder till Umeå i norr.

– Nu har jag lämnat ifrån mig ordförandeskapet och är istället verksamhetsledare för marknaden på Södermalm i Stockholm. Vi arrangerar fyra vårmarknader, tolv höstmarknader och tre julmarknader. Samtliga är mycket välbesökta, det visar tydligt att det finns en stor efterfrågan på närproducerade varor.

Carina driver också företaget Norra Stene Trädgård & Design. Intresset för blommor och grönsaksodling föddes när hon som barn fick hjälpa till i grönsakslandet hemma hos mormor i Jämtland.

– Efter att i många år ha arbetat som kostymör och scripta inom filmbranschen bytte jag successivt  till min nuvarande mera jordnära inriktning.

I början på 1990-talet gick hon en ekologiutbildning på Biskops-Arnö folkhögskola och 2005 avlades trädgårdsmästarexamen på Öknaskolan i Tystberga.

– För att ha möjlighet att få bo och verka på ett sådant här fantastiskt vackert ställe måste man ha många ben att stå på för att lyckas försörja sig, avslutar Carina och skyndar ut till islandshästarna och fåren.


Gå till Teckna prenumeration

 

Anja Holthausen Hede

Annons: