Jane Nordrup, affärsinnehavare, frisör, entusiast

Färgstark, klipsk tjej som vågar ta initiativ

Jane NordrupÖppetskylten kan få vara lite symbolisk för Jane Nordrup som inte bara öppnar sin färghandel genom att sätta upp den utan också är öppen för nya idéer och oftast genomför dem. Foto: Christina Burbeck
Textstorlek:

Var träffar man en färgstark tjej som Jane Nordrup till vardags om inte i hennes egen färghandel? Den öppnade hon för ett år sedan i Flen. Men hon håller inte bara till bland penslar och tapetrullar. Hon hittar alltid nya saker att prova och idéer att testa. En av dem var att dra igång Sparreholmsträffen, som i år blir den femte.

Annons:

Träffen fick hon uppslag till när hon som frisör tog hand om sparreholmsbornas hår. I  hennes klippstol berättade unga och gamla om sina intressen och vad de önskade att det fanns på orten.

Jo, ni läste rätt! Det var när hon var ”frisören” Jane. Inte färghandlaren! Janes roller är många och hon verkar ha energi nog att göra det bästa av dem alla.

– Jag är en person som har svårt att sitta stilla långa stunder, säger hon och det glittrar i hennes ögon när hon säger att det möjligen kan bero på att hon har någon sorts bokstavskombination.

– Men det är bara en drivkraft i så fall. Jag älskar att jobba!

Arbetsglädjen och nyfikenheten har hon haft ända från uppväxten i Säter i Dalarna. Det var underbart vackert däruppe, berättar hon, men nyfikenheten fick henne att längta ut i världen.

– Vovve, Volvo och villa var inget för mig, så 18 år gammal gav jag mig av och stack till Stockholm.

Hon varvade det tuffa arbetet inom den akuta psykvården med att resa jorden runt. En av resorna gick till Australien.

– Där jobbade jag bland annat på en stor ranch med att leda dagsritter för turister.

I Stockholm var Jane med och startade BUP på Karolinska sjukhuset och funderade på att utbilda sig  till  sjuksköterska men bytte inriktning till att bli hårfrisör, först i salong på Östermalm, sen öppnade hon eget på Fleminggatan.

Vid den tiden hade målaren och pojkvännen Bengt kommit in i bilden och han finns med sedan dess.

– Vi är ett par som båda gillar att arbeta och hela tiden plågar varandra med nya idéer, skrattar Jane.

Det är Bengts yrke som är upphov till färgaffären i Flen och hantverksintresset har de gemensamt.

Men då jobbade de i Stockholm och letade hus på landet.

– Jag kommer ju ursprungligen från landet och ville att min dotter Agnes skulle växa upp i samma miljö.  Och  själv har  jag mitt stora hästintresse.

Dessutom behövde de utrymme för  karusellhästarna!

– Det är Gröna Lunds gamla karusell från 1800-talets mitt som fortfarande används och som Bengt renoverar när det behövs, förklarar Jane.

Det var tillfälligheter som ledde husletandet till Sparreholm.  Janes pappa hade bott i Mölnbo, varit handelsresande i trakten och kände många. Han fick nys om ett hus som var ledigt.

– På det sättet gick det till att vi hamnade här, men vi fortsatte länge pendla till Stockholm.

Det fungerade men arbetsdagarna blev långa och Jane började tänka om igen.

– Vågade jag öppna salong i Sparreholm? Naturligtvis frågade jag den frisör som redan fanns där och fick svaret att det var helt okey. Kunder fanns det tillräckligt.

Så kom det sig att Jane fick kontakt med sparreholmborna när hon  hade dem i klippstolen, unga, gamla, de som bor på orten och sommargästerna.

– Alla hade jättemycket tankar och idéer om vad man kunde göra för Sparreholm.

Det var så det började och Jane är inte den sorten som bara tänker. Hon gör! Hon bestämde sig för att det skulle gå att organisera en särskild dag varje år för att visa upp allt vad orten har. Det blev Sparreholmsträffen!

– Kanske en och annan utifrån kommer hit och ser att här har vi så trevligt och att de kan tänka sig att flytta hit. Vi måste visa upp oss!

– Det bildades en grupp av representanter utifrån Bygderådet och alla fick chans att bidra med tankar och idéer. Vi ringde runt för att hitta eldsjälar i föreningar och företag.

– Och så drog vi igång, med inriktningen att hålla på fem år. Nu ringer folk och vill vara med. Det är jättekul!

Gruppen kring träffen har haft ytterligare en tanke med dagen, att samla pengar till ungdomarna, till något som de önskar sig. Företagare och föreningar har fått betala en slant för att delta och den pengen har vuxit till 125.000 kronor. Den ska överlämnas med en symbolisk check under kvällens konsert.

Riktigt vad pengarna ska gå till är inte bestämt än, men  Jane vet att   en vollybollplan står högt på ungdomarnas önskelista.

Sparreholmsträffen är en idé som hon, givetvis i samarbete med många andra, genomfört. Initiativet var hennes. Hon tycker inte alls det är konstigt.

– Det ploppar upp en tanke och är den bra provar jag den.

Ett av hennes visdomsord är:

– Det är bara att göra. Man ångrar sig om man inte satsar.

 

Gå till Teckna prenumeration

Annons: