Trädgårdsbidrag 9

Bortom misstagen väntade paradiset

Solveig och Börje Sehlins lustgård ligger strax utanför Eskilstuna.Solveig och Börje Sehlins lustgård ligger strax utanför Eskilstuna.
Textstorlek:

Minsta plätt är uppodlad. Buskar möts som en grön himmel i gången som slutar med ett stort smultronställe där fullmogna bär hänger i väntan på att plockas. Stenbänkar finns att sitta på, liksom träsoffor, och ett par svarta stolar av järn trängs vid ett snirkligt bord under ett annat grönt parti.

Annons:

Dammen är omsorgsfullt planerad, vattnet rinner ut bland näckrosblad och blommor. Allt är omslutet av högt gräs, ståtliga perenner och knotiga grenar på marken.

Jag måste gå flera varv för att få en aning om vad som växer i trädgården. Varje runda bjuder precis som ägarna vill på något nytt. Men åskmolnen hopar sig, snart dundrar det rejält och regnet vräker ner. Vi tar skydd i växthusets ljumma värme medan Börje Sehlin berättar om trädgårdens historia.

En skadad axel gjorde att golfen fick stryka på foten för Börje som är pensionerad brevbärare. Hustrun Solveigs dåliga höft gjorde att även hon fick sluta spela. Till vardags är hon lärare. Paret Sehlin valde att satsa på trädgården vid den relativt nyköpta kåken.

Året var 2002 och de hade då bott i Västra Ekbacken under två år. Redan på 1980-talet levde de i radhus, läste massvis av engelska böcker och åkte ofta till England där de bodde på bed and breakfast.

– Vi tyckte det var festligt med farbrodern som gick ut med sekatören på morgnarna och klippte lite. Vi inspirerades.

Odlingsläget när de köpte Västra Ekbacken var aningen dystert. Marken var täckt av kirskål och knölklockor. De hade vaga begrepp om trädgårdsodling och handlade växter lite här och där.

– Vi har gjort alla misstag man kan göra. Jag ville ha rosor och Solveig perenner i början. 2004 gick vi med i Trädgårdsamatörerna och vidgade perspektiven.

De grävde bort kirskålen och planterade myskmadra som marktäckare för att få bukt med den.

Allt grävande resulterade i en stor sophög som de la en presenning över och fyllde på med ny jord. Jorden köper de säckvis på Solberga då tulpanerna blommat ut.

– Vi har lärt oss göra upphöjda bäddar med minst trettio procent grus. Det ger bättre dränering, tjälen blir inte lika kompakt med grus

Nu är sophögen förvandlad till ett surjordsparti, pressen ligger veckad i etapper och fungerar som kanal för vattnet.

– Vi börjar vi bli lite färdiga med trädgården. Men två tuffa vintrar har satt sina spår. Rosengången dog nästan bort i vintras.

Tunga regndroppar segar sig ner över rosornas kronblad, glittrar i ljuset som vänder åter. Dofterna blir starkare, liksom färgerna på gräs och blad. Vackert är ett ord som känns otillräckligt i början av juli då mångfalden är som störst såväl i hästhagen bakom växthuset som på den jord makarna Sehlin råder över.

 

 

Se övriga bidrag
1. Blomsterparadis med sval asiatisk touch
2. Okonventionell och fantasifull täppa
3. Lummig färgprakt i Gull-Britts trädgård
4. En trädgård med plats för stora och små
5. En stilren park fri från ogräs kräver minst full arbetsvecka
6. Vackra minnen från svunnen tid väcks på Furukulla gård
7. En gotländsk trädgård mitt i den sörmländska myllan
8. En örtagård med naturens nycker
9. Bortom misstagen väntade paradiset
10. Ett färgsprakande äventyr med engelsk prägel

Annons: