Artdatabankens årliga Flora- och faunavårdskonferens handlade om skogen och nya metoder att bruka skogen Foto: Lena Näslund
Ola Engelmark driver mångbruk på sin gård i Mellösa.
Artdatabankens Anders Dahlberg är expert på svampar och deras samarbete med träden.

”Skog är ett ekosystem som passar dåligt skoglöst.”

Nyheter Ola Engelmark och hans hustru Lena Embertzén Engelmark driver mångbruk på sin gård i Mellösa. Han vill införa en skogens etik, med respekt för skogens…

Jonas Önnerståhl är bland de bästa grisbönderna i Sverige och nu har han utsetts till Årets Sörmlandsbonde. Foto: Eva-Lotta Eriksson

Grisbonden Jonas blev årets Sörmlandsbonde

Nyheter Grisbonden Jonas Önnerståhl på Össby Gård utanför Eskilstuna har utsetts till Årets Sörmlandsbonde av Hushållningssällskapet. Han köpte gården som 16-åring och har sett verksamheten förändras…

Föräldrarådet vill pusha politikerna att satsa på Stenhammarskolan i stället för att dra ner. Foto: Mostphotos
Angelika Jyttner i Föräldrarådet.

Tusen namn för resurser till Stenhammarskolan

Nyheter Föräldrarådet på Stenhammarskolan i Flen uppvaktar politikerna med en rejäl namninsamling.

Samarbete ska väcka smaklökar

Nyheter

Nominerad till Selmapriset

Nyheter

Silvermedalj på yrkes-SM

Nyheter

Från Valborgseld till kolsänka

Nyheter
Ivan Sjöberg och hans fru Berit har drivit Rävdansen sedan 1981. Foto: Eva Axelsson
Hästskötaren Madeleine Emterborn tillsammans med stoet Sudfah och hennes ännu odöpta föl.
Rävdansen är Sveriges i särklass mest framgångsrika uppfödare av galopphästar.
– Vi har inte haft råd att köpa de bästa, men det finns otroligt många duktiga som sållats bort – och då har vi varit där och huggit, säger Ivan Sjöberg.

De föder upp de bästa svenska galopphästarna

Nyheter Vår betyder bråda dagar på Rävdansens stuteri. Tolv föl har redan sett dagens ljus, ytterligare fem väntas till mitten av maj månad. Till det yttre…

Moa och Oskar Klasson tycker det är synd att folk är lata och inte orkar ta hand om sitt eget skräp. Foto: Eva-Lotta Eriksson
Jennie Karlsson, ordförande i Aktivt Baggetorp.
Bror Karlsson drar upp ett plastskräp som har fastnat ordentligt i marken.
Kassarna blev snabbt välfyllda.
Vem slänger en strumpa?
Efter en timme hade Baggetorp blivit flera kassar med skräp renare.
– Här har de skräpat ner jättemycket, utbrister Oskar Klasson vid busshållplatsen

Skräpplockare fyllde sina kassar

Nyheter Förra året kostade det minst 3 miljoner kronor för Sörmlands kommuner att städa upp skräp, enligt siffror från Naturvårdsverket. I 40 år har Håll Sverige…

Lerbos kyrkliga syförening firar 100 år i år, eller egentligen 131 år. De syr egentligen ganska lite tillsammans, istället fixar de fester som samlar in pengar till behövande. Foto: Karina Frölund
Inger Hult framför församlingshemmet där syföreningen träffas. Det gör ett viktigt arbete och det är roligt att träffas, säger hon.
Prästen Anna Larsson har med sig sin nålbindning.
De gör väldigt fina handarbeten.
Broderier, nålbindning, tovning, virkning och stickning - de klarar många hantverkstekniker.

Jubileumsfirar 100 år och lite till

Kultur Kyrkliga syföreningen i Lerbo laddar för 100-årsjubileum, men egentligen verkar det vara 30 år för sent. – Vi hittade just en anteckningsbok med ny information,…

Nordkalk vill öka takten och bryta snabbare vid kalkbrottet i Forsby

Nyheter

Förvirring råder – vem får elda i trädgården

Nyheter

Nästan 400 solparker väntar på klartecken

Nyheter

Eskilstuna kan få bastu mitt i stan

Nyheter
Redan nu finns en bekämpningsdrönare utvecklad och startklar. Men EU-regler sätter än så länge stopp för bekämpning med hjälp av drönare. Foto: Blekinge tekniska högskola
Ett av de fält som används av forskarna på Blekinge tekniska högskola för att upptäcka renkavle på ett tidigt stadium med hjälp av drönare.
Renkavle förökar sig snabbt och lägger sig som en matta över fälten. I Europa är problemen stora med den invasiva växten. Forskare vid Blekinge tekniska högskola tar hjälp av AI för att komma åt skadeväxten.

Invasivt ogräs sprider sig på åkrarna i Sverige

Nyheter Den invasiva växten renkavle sprider sig sakta men målmedvetet norrut i Sverige. Ogräset är svårt att upptäcka, nästlar sig in i vetefälten och har en…

Elever från vårdgymnasiet i Katrineholm praktiserade i Litauen och fick uppleva en annan ekonomisk verklighet än de är vana vid. Foto: Privat
Hilma Söderström och Emeli Urbkvist, längst fram, och Sidra Amin och Tindra Björling på väg till Litauen. Foto: Hilma Söderström
Ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Strängnäs, Catharina St Cyr (M). Foto: Privat

Praktik i Litauen gav ett nytt perspektiv för vårdeleverna

Nyheter – Det var annorlunda och lärorikt, säger Sidra Amin. Hon och tre klasskamrater i årskurs tre på vårdprogrammet i Katrineholm har varit på praktik tre…

Minikossorna Dexter är en av världens minsta raser med en mankhöjd på runt en meter. Åska och Olivia ser till att markerna hålls betade hemma hos Urd Johnsen utanför Eskilstuna. Foto: Eva Axelsson
Dexterkorna delar hage med elva alpackor och en fjällko. Tillsammans ser de till att hålla markerna betade.
Dextern har ibland kallats för ”poorman´s cow”, fattigmans ko, eftersom den främst hörde hemma på de allra minsta gårdarna på Irland.
"Köttet lär vara väldigt gott. Men här är de hobbykossor och parkarbetare", säger Urd Johnsen och Mario Siegfried som föll för dexterns behändiga konstitution och trevliga utseende.
De skickar iväg alpackaullen till ett spinneri och får garn.
Newfoundlandhunden Vinni är en ivrig bergsbestigare. Och när hon tagit sig upp på någon av bumlingarna i beteshagen väntar hon sig godis i belöning av husse Mario Siegfried.

Dexter – världens minsta koras håller marken öppen

Nyheter Två av världens minsta kossor betar i en hage några kilometer utanför Eskilstuna. Åska och Olivia ser på håll inte så mycket större ut än…

Maria Dudar från Nyköping ska tävla SM i flygplansteknik

Nyheter

Kvinnoföretagen på frammarsch

Nyheter