FOTO: KJELL LUNDSTRöM
Birgitta Andersson bondmora på Storgården

Sopplunch

Sopplunch, gammal tradition i Mellösa.

Ett tecken på att hösten är i annalkande är för Mellösaborna den traditionella sopplunchen som sedan många år serveras i kyrkans regi i församlingshemmet. Varannan onsdag, jämna veckor, bjuds det på hemlagade soppor, hembakt bröd, kaffe och kaka, för det facila priset av 50 kronor.

Sopporna lagas och brödet bakas av ett antal personer med bondmoran Birgitta Andersson i Storgården och hennes syster Kerstin Andersson i spetsen.

Den här traditionen sträcker sig långt tillbaka i tiden och startades av Birgittas och Kerstins mamma. Exakt vilket år det började kommer dock ingen av systrarna ihåg, mer än att dom två inte var så gamla när det hela startades.

Vid det här laget har det bjudits på sammanlagt 72 olika soppor under åren och recept på dessa finns i en pärm hos Birgitta i köket på Storgården.

Vid höststarten i onsdags bjöds det på rödbetssoppa och grönsakssoppa. Båda innehöll råvaror, bland annat potatis och morötter, närodlade i Mellösa by. Drycken var äpplemust som också den kom från närodlade äppelträd.