En våldtäkt på miljön, ett sänke för Flens attraktionskraft – eller ett naturligt och helt nödvändigt steg i den gröna omställningen. På ett välbesökt möte om vindkraft på Högaberget lyftes flera perspektiv.
Vindkraften kan vi ha men den kan vi ha till havs, menar en man. En herre rapporterar att han observerat en skogsduva i området så sent som i går. Mötet jublar när Liberalernas gruppledare Berit Hyllbrant (L) kallar förslaget för ”en våldtäkt på miljön”.
– Varför just här? undrar Elise Adelsköld, ordförande föreningen Högaberget.
– Vem kommer att vilja bo här? undrar sekreteraren Måns Danneman.
Den nystartade Föreningen Högaberget är noga med att man inte tar ställning för eller emot vindkraft, det är placeringen av den planerade etableringen man kritiserar. För nära city – mitt i ett viktigt natur- och rekreationsområde. Cirka 150 personer slöt upp på mötet på Amazon, blott tre kilometer ifrån den tänkta etableringen sydöst om tätorten.

Anders Engström är en av markägarna som skrivit avtal med SR Energy.

Blåa blocket och Socialdemokraterna hade tackat ja till att redogöra för sin ståndpunkt på mötet. Thomas Ledenvik (KD), Emma Dahlin (M), Berit Hyllbrant (L), Ann-Charlotte Munter (S), Torgny Lindgren (SD). Till vänster i bild syns Måns Danneman.
Markägaren buades ut
En av dem buades ut. Anders Engström driver skogsbruk i området och är en av markägarna som skrivit avtal med bolaget SR Energy om vindsnurror.
– Vi måste ha elkraft, frågan är var det ska lokaliseras. Varför lägger vi det inte på Stenhammar eller Harpsund? Jag driver skogsbruk i området, jag är där varje vecka men ser väldigt sällan andra människor, det kan gå veckor utan fotspår i snön. Vi måste se framåt, säger Anders Engström.
Ulf Nyholm från Mellösa har kommit till mötet förutsättningslöst, för att få mer information. Han inväntar också kommunens eget möte 14 maj.
– Vi får se, jag ska höra vad de säger, säger han.
Ulla Olmårs i Flen tror inte alls på projektet.
– Jag tycker om Flen som det är nu och jag tror att man skadar mycket med den här etableringen så nära.

Tage Persson har erfarenhet av utbyggnaden av vattenkraft i norr och efterlyser en positiv inställning i Flen.
Erfarenhet av vattenkraft
Tage Persson är uppväxt i Storuman och var som ung engagerad emot att Umeälven exploaterades för vattenkraft. Nu ser han det med andra ögon.
– Vi behöver dryga ut vindkraften, vi behöver vara positiva någon gång i Flen, säger han.
Samtliga blå partier är på plats och redogör för sin ståndpunkt emot, KD, M, L, SD. Kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Munter duckar frågor om vilka fördelar Socialdemokraterna ser, man behöver ”läsa på och lyssna in vidare”.

”Det kommer att vara jättenära oss, gården som vi ska ta över. Mamma är för gammal för att försvara sig. Det blir vår uppgift,” säger Måns Danneman som är en av initiativtagarna till föreningen.

Modellen i skala 1:643 har kassör Monica Anderssons son gjort. Där syns ett 270 meter högt vindkraftverket bredvid ett av Flens punkthuset samt en vanlig tvåvåningsvilla.

Stor uppslutning på mötet på Amazon i Flen.
SR Energy ville komma
Vänsterpartiet och Centerpartiet ansluter helt plötsligt, men bara för att säga att de avvaktar att ta ställning. MP är enda parti som uteblivit.
– Vi inväntar samråd i juni, än så länge har vi inte sett allt underlag. På uppsidan finns att vi måste öka självförsörjandegraden av energi, men vi är väldigt skeptiska till placeringen, säger Anton Ragnarsson (V).
Det svenskägda vindkraftsbolaget SR Energy som vill bygga elva vindsnurror på Högaberget är inte representerade på mötet.
– SR Energy ringde mig och frågade om de fick komma. Jag sa ja först, men det var många i styrelsen som kände sig obekväma att ha dem här, säger Måns Danneman.

Emma Dahlin (M) ser inga fördelar. ”Det är väldigt bra att samla människor på det här sättet och bilda opinion. Vi är emot etableringen av vindkraft, det är för stor påverkan på området och Flens attraktivitet,” säger hon.

Ulf Nyholm från Mellösa vill veta mer innan han tar ställning i frågan.