Byt livsstil i coronans spår

Tiden i karantän har för många blivit veckor och det ser inte ut just nu som om det kommer en verklig vändning i vår vardag av ofrivilligt arbetsbyte, distansmöten och nya typer av aktiviteter. Vi får sannolikt vänja oss vid att i år blir ingenting som det brukar vara. Men det kan bli bra, om vi ser allt fint som väntar bakom knuten.
Förra gången slog jag ett slag för cykeln och säkra gång- och cykelleder. De kan fortfarande vara en god utgångspunkt för att ta tillfället i akt att röra på sig mer än annars. För det är viktigt att inte bli inne- och stillasittande i tider av begränsningar. Frisk luft och rörelse måste vi ha för att må bra.Vi behöver inte gå så långt för att hitta även utmärkta leder i vår närhet. Vi har en rad vandringsleder i Sörmland som kan passa bra för den som vill göra en längre eller kortare tur eller varför inte ta sig några dagars hemester.
Munkleden är en historisk led längs Öljarens strand, i Julita. Munkleden är den väg som munkarna vandrade mellan Julita kloster och Julita kyrka. Leden är markerad med skyltar, som berättar om munkarnas tid.Den som vill vandra vidare i det mer eftertänksamma spåret kan gå en pilgrimsvandring även i Sörmland. Fogdöns pilgrimsled letar sig från Sankt Eskils källa till Björsund med en möjlig avstickare till domkyrkan i Strängnäs.
En pilgrimsvandring är till för kropp och själ. Om man inte vill gå så långt och djupt in i sig själv, så kan det räcka med att lämna asfaltsvägen, hitta en grusväg eller en stig och låta naturen ta över alla sinnen.Rörelse i kombination med den syrerika luften frigör lyckohormon, vilket självklart påverkar hälsan utöver att du får bättre kondition.
Att vistas ute i naturen är självklart byråkratiserat. Ramarna sätts av allemansrätten, men även staten genom länsstyrelsen har fattat beslut om det rörliga friluftslivet. Fast det är gjort i all välmening, för att få oss att röra oss mer och må bättre. För vi har sådana rika tillgångar till hälsa genom att vistas ute i vår friska natur. Och det är nästintill gratis.Skogen och sjöarna har vi om knuten eller som längst en cykel-, buss eller biltur bort. Är det säsong kanske några bär eller svampar kan följa med dig hem. Om inte, så har du fått en god dos frisk luft. Det är rena medicinen i dessa pandemiska tider. Låt det bli till goda vanor, året om.

Ingalill Fredriksson (C)