FOTO: INGER ANDERSSON
Karin berättar
FOTO: INGER
Nålfiltmaskin visades
FOTO: INGER
Marita och Kalle tittar i bok om arbetare från bruket
FOTO: INGER
Guidad visning runt gamla smedjan och kraftverk mm.

Utflykt till Högsjö bruksmuseum

Fredagen den 19 Maj var KFV-Släktforskarförening på besök i Högsjö. Där berättade Karin Andersson om byggnaden som kallas Vita stugan. Den byggdes 1785 som tjänstebostad. Senare inrymdes skolan där 1842 – 1959. Numera är det ett bruksmuseum. Här visades olika gamla redskap och maskiner som har använts i verksamheten. Huvudsakligen tillverkades där maskinfilt, till framför allt papperstillverkning. Den är vävd av ren ull och man gör så fortfarande. Markerfilt var en filttyp som togs fram i Högsjö för det sörmländska pappersbruket Gustavsfors som låg i Floda socken och troligen anlagts 1872. Men förr gjorde man även sängfiltar av hög kvalité.
Hela samhället var involverat i arbetet med industrifiltar. Hemma arbete med att sticka filt, gjordes i av många kvinnor. Vi blev visade hur man skarvade så att det inte fick synas.
Flera andra gamla redskap fanns att titta på. Till och med en riktigt gammal råttfälla.
Det gamla kontoret var helt intakt och mycken information att studera – ett ställe att återkomma till och utforska med andra ord.
Utöver egen till verkning av fabriksfiltar, fanns det också serviceavdelningar exempelvis; snickeri, smedja, stall, ute arbetare och vadmalsstamp. Bolaget hade även eget jordbruk där det var många som arbetade inom olika yrken. Vi blev guidade runt om bland alla hus och uthus och det var en intressant vandring. Fortfarande är det ett bolag med ca 300 anställda.
Under sommaren har bruksmuseum har öppet på lördagar, väl värt att besöka.

KFV-Släktforskar förening/Inger Andersson

 

https://www.hembygd.se/hogsjo/hogsjo-bruksmuseum