Torch plockar upp facklan igen

Herrarna i det anrika hårdrocksbandet Torch från Eskilstuna, är aktuella med sin tredje fullängdare – Reignited. Det dröjde 36 år, men nu är den snart här. Den 25 september släpper de sin hett efterlängtade platta och den 9 och 10 oktober går man upp på scenen på Saga salongen i Torshälla för två framträdande. Förväntningarna har inte varit större.
Jag träffar gitarristen Christer First i musikaffären som han äger och har drivit i tre decennier. När vi börjar prata om Torch, märker jag att bandet och dess historia betyder mycket för Christer som genast börjar prata om anekdoter från bandets första stora era vid mitten av 1980-talet.
– I början hände allt så fort och vi blev nog lite överraskade av responsen på vår första platta, den självbetitlade Torch som kom 1983, minns Christer. I början var det inga stora pengasummor som rullade in, men plötsligt fick vi en hacka här och där som fick oss att höja på ögonbrynen. Jag har sett en försäljningssiffra på 25 000 exemplar som var hyggligt bra då. Turnéerna tog oss runt till många platser i landet, framför allt folkparkerna men även Stockholm och senare också Europa och då framför allt Beneluxländerna. Publiken var helt galen, säger Christer och ler.
Skivbolaget ville ha en uppföljare direkt och Electrikiss som kom ut året efter var mer eller mindre framstressad och stilmässigt spretig och långt ifrån lika homogen som första plattan.
– Vi hade knappt låtmaterial för en hel platta och någonstans där hamnade vi snett. Vi blev tveksamma och hamnade i ett vakuum. Bandet sprack 1986 och vi gick åt skilda håll.
Åren gick och grabbarna satsade på sina civila yrken, men det fanns fortfarande en liten gnista kvar hos grabbarna i bandet. Man gjorde några spelningar, Rock at Sea 2013 och Sweden Rock Festival 2018, som gav bandet en knuff i ryggen.
Uttrycket att flyga under radarn, passar i Torch fall för i cirka fyra års tid har bandet filat i det tysta på ett nytt album och nu i höst släpper man albumet Reignited.
Christer fortsätter:
– Inspelningsmässigt skiljer det mycket åt mellan 1983 och 2020. Tekniken har utvecklats enormt och vi själva i bandet känner inte samma press som då. Låtarna mejslas fram med det egna tycket som ledstjärna och vad fansen vill höra.
Förväntningarna på skivan och bandets framtid är att få så stor spridning som möjligt, säger Christer. Många rocktidningar runt klotet har redan hört av sig för intervjuer och spelningar planeras. Det börjar rulla kan man säga.