FOTO: INGER
Föreläsning på Perongen
FOTO: INGER
Ted Rosvall
FOTO: INGER
Föreläsning av Ted Rosvall

Ted Rosvall föreläste i Katrineholm

Tisdagen den 19 april gästades Katrineholm av Ted Rosvall, känd släktforskare tillika bloggare på nättidningen Rötter. Han har varit med och gjort researchen till ”Vem tror du att du är?” samt skrivit ett flertal böcker. Ett 45-tal personer kom till Perrongen i Lokstallarna för att lyssna och lära sig om sökvägar på temat emigrantforskning – varav en stor del finns på nätet. I slutet av 1800-talet emigrerade ca 1,5 miljoner svenskar till olika länder, dock flest till USA, varför många har släkt där.

Vi fick följa Arvid Sandgren som var en av dem som for från Göteborg, hur han försvann, dödförklarades men återuppstod då Ted Rosvall hittade honom många år senare och övertalade honom att skriva ett brev hem till sin bror i Sverige.  Vägen till att hitta honom var lång och i sådana situationer kan man använda sig av USA:s folkräkningar, födelse-, vigsel- och begravningsregister samt inte minst digitala tidningar.

Här kan man finna dödsrunor som ofta innehåller information även om den avlidnes familj. Ett problem i sökandet är dock att namnet ofta ändrades i det nya landet och kvinnor som gifte sig där kom att heta Mrs samt makens för och efternamn. I USA saknas också våra kyrkböcker, som ofta är grunden till släktforskning, men de svenskar som kom dit skapade nya församlingar och därmed svensk-amerikanska kyrkböcker som är sökbara.

Föreläsningen var ett samarbete mellan KFV släktforskarförening och Katrineholm-Stora Malms hembygdsförening.

Anne-Marie Lindblad