Semestra i Sörmland del 2

I del två i serien, semestra på hemmaplan, ska vi ta oss från Strängnäs till Jäder kyrka och göra en resa över Fogdölandet. Här finns de tre socknarna Helgarö, Fogdö och Vansö och tillsammans med det gamla klosterkomplexet Vårfruberga, utgör de kyrkans historiska arv på ön.
Resan börjar i Strängnäs och vi styr kosan mot Vansö, en av tre socknar som ingår i Vårfruberga distrikt i Strängnäs kommun. Arkeologiska fynd som skålgropar, gravrösen och gravfält från järnåldern, berättar om en bygd som tidigt var befolkad. För den som har golfbagen med sig kan man ta en runda på Fogdö GK´s 9 – eller 18 håls bana.
Nu ställer vi in vår gps på Vårfruberga klosterruin. År 1289 började nunnor i Cistercienserorden sin verksamhet vid Kungsberg på öns norra strand. Då hade man tidigare varit verksam i närheten av Fogdö kyrka som disponerades både som sockenkyrka, men också klosterkyrka. En försvarsborg längre ner mot strandlinjen vid Kungsberg hade stoppat deras etablering tidigare men när den revs så kom nunnorna dit. Idag ser man bara grundmurarna av klostret men man kan ändå ana sig till vad de olika rummen har använts till och är man något lyhörd, kan man höra nunnornas sång i den svala sjöbrisen.
Fyllda av andlig kraft, far vi vidare och strax innan Bärby svänger vi vänster och åker söderut på en liten grusväg och kommer så småningom fram till Backens Butik. Här håller Helen Lovén till med sin lilla butik. Men hon har planer på att expandera och siktar på att utöka öppettiderna, vardagkvällar och helger. Här kan man hitta bland annat renoverade möbler, återbruk av jeans och andra tyger, kuddar, filtar, tavlor och annat som piffar till i vardagen. Helene har mer på gång till hösten då hon erbjuder kurser i möbelmålning och något som kallas för akrylpouring. Den som undrar vad akrylpouring är, får gärna kontakta Helene.
Vår resa slutar på fastlandet. I anslutning till Jäders kyrka liggerkyrkstallarna och där har utställningen om Axel Oxenstierna precis öppnat för säsongen och har öppet till den 2 augusti. Invigningen inföll egentligen förra året, men på de tre sommarmånaderna som utställningen hade öppet blev den så populär och välbesökt (3 000 pers) att föreningen Kunskapsturism Kafjärden har öppet även i år. Iha Frykman, som får anses vara huvudansvarigför utställningen, gav undertecknad en personligguidning i de olika utrymmena som innehöll spännande historia, inte bara om Oxenstierna själv och hans gärningar utan även om hans samtid.

Bengt Lundblad