FOTO: KJELL LUNDSTRöM
Birgitta Hermansson t.v. hittar sin mormors pappa.

Mellösa Hembygdsförenings sommarcaféer

KFV Släktforskarförening deltog helgen 1–2 juli vid det första av Mellösa Hembygdsförenings sommarcaféer. Strålande sol, kaffe och hembakt samt musik och utställningar förgyllde dagarna för besökarna, vilket innebar en viss konkurrens till att gå inomhus för att möta de släktforskare som fanns på plats.

Att Harpsund hade öppet hus med en statsminister som rodde barn i den berömda ekan påverkade också tillströmningen. Söndagens väder med regn och blåst gav dock större utrymme för släktforskning, vilket kom att leda till både medlemskap och kursanmälningar.

Domargården är en fantastisk plats att sitta på om man är intresserad av sina rötter. Med broschyrer, böcker och datorer fick vi möjlighet att visa både hur man kan gå tillväga och vad man kan hitta. De som ställde frågor var mestadels Mellösabor – en del boende sedan generationer, andra nyinflyttade och några utflyttade på besök.

Frågorna var många och rörde mest speciella personer man sökte; farmor och hennes anor eller som Birgitta Hermansson som sökte sin mormor och på köpet fick mormors pappa. En soldat som vi senare återfann i soldatregistret. Hennes glädje gick inte att ta miste på och lockade flera andra besökare att kontakta oss för att få svar på sina frågor. När vi nöjda med helgen packade ihop och fick varsin rejäl kram till tack kändes det väldigt bra att höra; ”Nu ska jag hem och berätta för brorsan, det här visste han inte.