FOTO: MAGNUS ANDERSSON
Våfflorna lockar marknadsbesökarna.

Långlivad tradition samlar gamla och nya Julitabor

Alltid första lördagen i juni och (nästan) alltid i strålande väder samlas bofasta och återvändande Julitabor några timmar för att vandra runt i den klassiska marknadsmiljön vid torgbodarna som har sitt ursprung i det sena 1800-talet.

För fyrtiofemte året var det Hembygdsföreningen som stod som arrangör och som lockat säljare till alla de trettioen bodarna, säljare som genomgående erbjöd genuint hantverk, hembakt och hemodlat. Det var dessutom nästan en liten bokmässa med litteratur av olika slag, många med koppling till bygden. En av författarna, Henrik Wising, premiärsålde sin debutbok ”Mångator” som utspelar sig i Katrineholmsbygden.

Även i år gynnades dagen av ett strålande väder. Kanske aningen för bra. Kanske var besökarna något färre än fjolårets rekordpublik. Stämningen var på topp och återseendets glädje stor, inte minst bland den skolklass från tidigt 1960-tal som passade på att ha en återträff.

De lite yngre kunde roa sig med ponnyridning och lek en i hoppborg i form av en gigantisk fotboll. Den som ville passa på att se sig om i bygden kunder ta en tur med hembygdsföreningens traktorvagn. Bland årets nyheter fanns också till beskådande en veterantraktor av märket Fordson från mellankrigsåren, skänkt till föreningen av Conny Källander.

Julitas föreningsliv var väl representerat och kunde presentera sin verksamhet. Ett lika spännande som roande inslag var tävlingen i kaninhoppning i utkanten av marknadsområdet.

I Hembygdsföreningens egen bod var efterfrågan på lotter stor – vem vill inte vinna en kvalitetsprodukt från Julita? Det såldes också här en hel del böcker och den för dagen premiärvisade Julita-Almanackan årgång 2025. En fin tradition är också att som utflyttad skriva in sig i föreningens gästbok, ”En gång Julitabo, alltid Julitabo”.

När man tagit sig förbi alla marknadsstånden kändes det fint att inta en våffla och kaffe i skuggan under tälttaket. Här var det fullsatt fram till stängningsdags klockan 14.00. Som vanligt har föreningens marknadsgrupp gjort ett fantastiskt arbete såväl före som under och efter torgdagen.