KFV Släktforskarförening besökte Mellösa Hembygdsförenings sommarcafé

 

KFV Släktforskarförening deltog helgen 2–3 juli mellan 13 – 17 vid det första av Mellösa Hembygdsförenings sommarcaféer som pågår under juli månad. Strålande sol, kaffe och hembakt samt musik och utställningar förgyllde dagarna för oss som fått möjlighet att installera oss i hembygdsgården i Kyrkbyn – nämligen Domargården som tros var uppförd på 1750-talet.

Med kyrkan intill och byns gamla gårdar omkring oss var detta var förstås en fantastisk plats som var ytterst lämplig för de som var intresserade av sina rötter. Med historiens vingslag runt öronen och med broschyrer, böcker och dator fick vi möjlighet att visa både hur man kan gå tillväga och vad man kan hitta.

Frågorna var många; soldater, båtsmän, födda och döda. De närvarande var mestadels Mellösabor – en del boende sedan generationer, andra nyinflyttade unga familjer och några utflyttade på besök. Domargårdens boksamlingar kunde därmed bidra till frågor och undringar om platser och personer.

Diskussionerna pågick både utomhus och inomhus och riktigt glädjande var att flera yngre besökare visade intresse och bestämde sig för att fråga sin familj om vad de visste om tidigare släkten. Lika roligt var att en del slog sig ned vid bordet och diskuterade, frågade och visade upp vad de kommit fram till.

När vi nöjda med helgen packade ihop våra saker kändes det riktigt bra att stå på trappen och möta frågan; ”Ni kommer väl tillbaka?”

Anne-Marie Lindblad