FOTO: MAGNUS ANDERSSON
Traktorvagn med några av kaffegästerna vid Björkmon.
FOTO: BLYERTSTECKNING AV KERSTIN VON POST, CA 1860.
Den rekonstruerade borgen på Viksberget.

Hembygdsförening på ny väg

Julita Hembygdsförening arrangerar varje sommar två guidade cykel- och traktorturer. Torsdagen 8 augusti var det dags för årets andra tur som var planerad att gå i området norr om sjön Aspen bl a på en helt nyanlagd skogsväg. Efter en dag med kraftiga regnskurar var det osäkert in i det sista om kvällsturen skulle gå att genomföras men strax före start lättade himmelen och solen bröt fram. Med Arne Eriksson i traktorn rullade man iväg till samlingsplatsen nedanför det mytomspunna Viksberget. De som tänkt sig cykla var inte fler än att även de rymdes på traktorvagnen och slapp de leriga skogsvägarna.

Viksberget med sina 65 meter över havet tillhörde de första delarna av det blivande Julita som dök upp ur havet efter i istiden och det var hit befolkningen sökte sig under den oroliga folkvandringstiden på 500-talet då man byggde en borg för att skydda sig mot illasinnade främlingar. På 1700-talet inspirerades författaren Olof von Dalin av berget när han skriv berättelsen ”Sigurd och Idegert” som är riddarsaga förlagd till Julitabygden. Under 1800-talet anlades en stor engelsk park runt det intilliggande godset Äs där Viksberget ingick.

Nästa stopp gjordes vid Hagby byskola som stod färdig 1867. Nu kunde den 8-åriga Augusta äntligen få lite ordentlig utbildning men vägen var lång från hemmet på Solbacken. Det tog henne dryga timmen att ta sig till skolan. Runt förra sekelskiftet behövdes skolhuset byggas till då man inrättade en separat småskola med egen sal och egen lärarinna. Efter drygt 90 år lades socknens byskolor ner och alla eleverna samlades i en modern skola i Äsköping som glädjande nog ännu är väl fungerande.

Nu var det dags för kaffepaus och då hade Anette och Tomas Johan välkomnat resenärerna till sin vackra gård Björkmon där Annettes familj huserat i sex generationer under över 140 år. Nu sken kvällssolen och det var lite svårt att få tillbaka alla på traktorvagnen som nu fortsatte ut i skogarna på en nyanlagd väg norr om sjön Aspen. Här har det funnits fem små dagsverkstorp under Fogelsta. Av dessa finns tre kvar, Dammkärr, Stor- och Lill-Myran. Borta är Dammstugan sedan snart 100 år och granntorpet Tallstugan som blev öde 1916.

Turens sista stopp gjordes vid Kvarntorp i södra delen av Äs samhälle. Här har ån mellan sjöarna Aspen och Öljaren varit kraftkälla för olika mänskliga aktiviteter. Tidigt anlades här en kvarn för att på 1620-talet bli en betydande industri när den svenska hären behövde artilleri. Under 40 år fanns här ett av landets största kanongjuteri som inledningsvis tillverkade de legendariska läderkanoner som nyttjades av trupperna under 30-åriga kriget. Kring bruket och dess historia har hembygdsföreningen startat ett projekt för att göra dess historia både känt och tillgängligt för en bredare publik.