Krisberedskap – vad är det? Den 11 september anordnade ”Linden” med en matnyttig informationskväll i Pensionärernas Hus i Katrineholm.
Lästips:
Sara Karlsson från Svenska Lottakåren och kommunens beredskapssamordnare Alexander Jansson deltog med sin kunskap.
Inledningsvis poängterade Sara Karlsson att under alla förhållanden av kris, samhällsstörningar och även krig ska de demokratiska spelreglerna respekteras.
Hon pekade särskilt på mänskliga rättigheter och skyldigheter, samt på att vi i Sverige har totalförsvarsplikt. Det innebär att alla mellan 16 och 70 år är skyldiga att delta i antingen det militära eller civila försvaret.
Hemberedskap innebär att varje hushåll behöver förbereda sig för att klara åtminstone sju dagar utan hjälp från samhället om till exempel ström- och vattenförsörjning slutar att fungera.
Egenberedskap innebär att du som person har planerat vad du som individ måste ha tillgång till, till exempel mediciner som är personliga.
Kontanter rekommenderas att det finns disponibelt i hushållet för minst en veckas normala inköp.
Kriskanalen med information är Sveriges Radio P4, det är den radiokanal som skall användas. Var alert på försök till desinformation – tro inte på rykten och sprid inte rykten vidare.
Trygghetspunkter upprättas av kommunen vid behov, med vatten, mat, värme och viss service under kortare eller längre tid beroende på hur läget är.
Skyddsrum skall iordningställas och kunna tas i drift 48 timmar efter att regeringen utfärdat beredskapslarm.
Mer matnyttig information finns i broschyren ”Om kriget kommer” som alla fått hem i brevlådan. Även MSB:s hemsida är mycket användbar, där finns också broschyren om du tappat bort ditt exemplar.